Hlavní obsah

V Chersonu lidé demonstrovali proti okupaci, Rusové do nich začali střílet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V okupovaném jihoukrajinském městě Cherson se v neděli opět sešli obyvatelé města, aby vyjádřili nesouhlas s přítomností ruských jednotek na svém území. V pondělí se na sociálních sítích objevují videa, která mají dokazovat, že Rusové rozehnali demonstraci střelbou. Na místě jsou podle očitých svědků ranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jeďte domů, řvali obyvatelé Chersonu na ruská vojenská vozidla. Ta se otočila a odjelaVideo: Reuters

 
Článek

Na záběrech z nedělního shromáždění, které zveřejnila agentura Reuters, jsou vidět obyvatelé města, kteří se sešli na protest proti ruské okupaci. Skandováním hesel vyzývali ruské jednotky, aby „jely domů”.

Ačkoliv demonstranti v neděli mohli slavit dílčí úspěch, když se jim podařilo dvě vozidla ruských jednotek vytlačit z ulice, v pondělí se na sociálních sítích začala objevovat videa, na kterých Rusové rozhánějí demonstraci střelbou a za pomoci zábleskových a ohlušujících granátů. Ukrajinská média s odvoláním na očité svědky z místa hlásí raněné.

„V Chersonu na náměstí Svobody ruští okupanti házeli zábleskové a ohlušující granáty na demonstranty a spustili střelbu. Jsou ranění,” píše na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na záběry, na kterých je slyšet střelba a vidět utíkající lidi.

Ruští vojáci podle některých zdrojů stříleli do vzduchu, ale mezi lidmi jsou ranění, které odvážejí sanitky. Podle jiných zdrojů listu „okupanti stříleli do demonstrujících”.

Pravidelné demonstrace

Obyvatelé přístavního města se scházejí v posledních týdnech v ulicích pravidelně a při demonstracích je cítit odpor vůči ruským „osvoboditelům”. Ruská armáda nadále tvrdí, že má Cherson plně pod kontrolou.

Jako pták v kleci, popisuje z Chersonu studentka

Válka na Ukrajině

V uplynulých týdnech se objevily informace, že Rusové chtějí v Chersonu uspořádat pseudoreferendum o nezávislosti Chersonu, a ve městě by tak podobně jako v Doněcku či Luhansku mohla vzniknout lidová republika.

Na území Ukrajiny se dosud nacházejí dvě lidové republiky, a to Doněcká a Luhanská. V obou případech se jedná o samozvaný a násilně vzniklý stát na území Donbasu. Obě vznikly v roce 2014 jako důsledek převratu na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám