Hlavní obsah

Rusko chce údajně v Chersonu vyhlásit lidovou republiku. Chystá pseudoreferendum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko už sedmnáctým dnem pokračuje ve své invazi na Ukrajinu. Jedním z dobytých měst se stal jihoukrajinský Cherson, kde chtějí Rusové podle agentury Interfax-Ukraine uspořádat pseudoreferendum o nezávislosti Chersonu.

Foto: Reuters

Ruské jednotky postupující na Cherson

Článek

Ve městě by tak podobně jako v Doněcku či Luhansku mohla vzniknout lidová republika. „Připravují referendum o vzniku Chersonské lidové republiky (ChLR),“ uvedl zástupce tamní regionální rady Serhij Chlan.

Okupanti podle něj postupně telefonují všem poslancům regionální rady s otázkou, zda jsou připraveni s Rusy spolupracovat.

Cherson padl do rukou Rusů, oznámil starosta

Válka na Ukrajině

Chlan na Facebooku vyzval všechny své kolegy, aby nepodlehli tlaku.

„Jsem si jistý, že rozumíte následkům svého rozhodnutí. Vytvoření ChLR by náš region změnilo v beznadějnou díru bez života a budoucnosti. Nedávejte jim jediný hlas či jedinou příležitost k vytvoření ChLR. Vstupte do historie Ukrajiny jako občané, jejichž jméno si budou pamatovat další generace, a nikoli jako zrádci, které nikdo neuznává,“ dodal Chlan.

Lidé ve městech obsazených Rusy masivně protestují proti „osvoboditelům“

Válka na Ukrajině

Na území Ukrajiny se dosud nacházejí dvě lidové republiky, a to Doněcká a Luhanská. V obou případech se jedná o samozvaný a násilně vzniklý stát na území Donbasu. Obě vznikly v roce 2014 jako důsledek převratu na Ukrajině.

Foto: Právo

Mapka pátečních bojů na Ukrajině

Rusko jen několik hodin před začátkem invaze na konci února uznalo nezávislost obou republik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám