Hlavní obsah

Česko se bude účastnit summitu o míru na Ukrajině. Rusko ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko obdrželo pozvání na summit v saúdskoarabské Džiddě, kde by se zkraje srpna měly řešit podmínky pro mír na Ukrajině. Rusko však na jednání pozvané není. Kdo bude naši zemi na jednání zastupovat, však zatím není jasné. V neděli o tom informoval mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a český premiér Petr Fiala

Článek

„Česko pozvání na summit v saúdskoarabské Džiddě obdrželo, úroveň zastoupení se řeší,“ prohlásil v neděli Drake.

Bližší informace o samotném summitu zatím neprozradil.

Americký list The Wall Street Journal (WSJ) už v sobotu s odvoláním na diplomatické zdroje informoval o tom, že zkraje srpna se v saúdskoarabské Džiddě uskuteční zásadní jednání mezi zástupci až 30 západních zemí a zástupci klíčových rozvojových zemí ohledně míru na Ukrajině.

Mírová jednání o Ukrajině proběhnou příští měsíc. Bez Ruska

Válka na Ukrajině

Cílem Spojených států a Evropy je získat rozsáhlou mezinárodní podporu pro mírové řešení ukrajinského konfliktu, přičemž podmínky tohoto míru by si měla stanovit sama Ukrajina. Plánovaná schůzka, na které budou přítomni také zástupci Indie a Brazílie, se uskuteční 5. a 6. srpna.

Představitelé Ukrajiny a západních zemí doufají, že jejich snahy o získání podpory rozvojových zemí vyvrcholí v další mírový summit, který by se měl uskutečnit ještě letos.

Budoucí jednání s Ruskem

V rámci summitu by měli světoví lídři přijmout společné zásady pro vyřešení konfliktu na Ukrajině. Tyto principy by mohly posloužit jako základ pro budoucí jednání o míru mezi Ruskem a Ukrajinou, s příznivým důrazem na Kyjev.

A to i navzdory tomu, že srpnového mírového jednání by se podle WSJ Rusko vůbec nemělo účastnit. Na něm si účastníci pouze dohodnout plán mírových požadavků, se kterým se následně obrátí právě na Moskvu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně deklaroval, že jeho země nebude jednat s Ruskem o míru, dokud se ruská vojska nepřestěhují z okupovaných území Ukrajiny. Zatímco Moskva trvá na svých požadavcích – nechce se vzdát ani těch částí Ukrajiny, které loni anektovala. A to i navzdory tomu, že nad nimi následně ztratila kontrolu.

Mír je nereálný, prohlásil Putin

Tlaky na uzavření míru mezi Ruskem a Ukrajinou v poslední době sílí. Ruský prezident Vladimir Putin to ale v současné době považuje za nereálné. Jednání o příměří na Ukrajině, kterou Rusko v loňském roce napadlo, nicméně nevylučuje. Nejvyšší představitel Kremlu to prohlásil během víkendu na tiskové konferenci po setkání s africkými státy.

Právě zástupci afrických zemí na summitu v Petrohradě navrhovali, aby Rusko a Ukrajina uzavřely příměří. Upozornil na to v neděli server BBC.

Hlava Kremlu ale považuje příměří za nereálné kvůli probíhající ukrajinské protiofenzivě. „Proč se s žádostí o zastavení palby obracíte na nás? My nemůžeme palbu zastavit, když na nás útočí,“ prohlásil Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin na summitu s představiteli afrických států v PetrohraděVideo: AP

Mír s Ukrajinou? Nereálné, prohlásil Putin

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Rusko jde na Afriku penězi

Rusko odepsalo africkým státům dluh v celkové výši 23 miliard dolarů (505 miliard korun), oznámil podle agentury TASS na rusko-africkém summitu ruský prezident...

Výběr článků

Načítám