Hlavní obsah

Putin si stěžuje, že s ním USA, NATO a Ukrajina nechtějí jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Ruský prezident Vladimir Putin si v pátek během summitu Rusko – Afrika stěžoval na plenárním zasedání, že USA, NATO a Ukrajina s ním odmítají jednat, přičemž se konflikt na Ukrajině dá vyřešit jen u jednacího stolu. Pokračoval také ve snaze zajistit si podporu afrických zemí, když jim odpustil další dluhy, uvedla agentura TASS.

Foto: Donat Sorokin, ČTK/AP

Ruský prezident hovoří na summitu Rusko Afrika v Petrohradu

Článek

„Všechny spory se musejí vyřešit během jednání, ale problémem je, že s námi odmítají jednat,“ stěžoval si Putin posle TASSu. „Základem konfliktu je nastolení bezpečnostních hrozeb pro Rusko ze strany Spojených států a NATO a oni přitom odmítají rozhovory o zajištění rovné bezpečnosti pro všechny. Sama Ukrajina, či spíše stávající ukrajinský režim, odmítá jednat. Bylo to oficiálně oznámeno a ukrajinský prezident přijal odpovídají dekret v tomto smyslu zakazující vést rozhovory,“ dodal ruský prezident.

Putin současně zdůraznil, že je Rusko připraveno jednat, ale Rusko nemůže jednání nikomu vnutit.

Rusko po jednání volá opakovaně, ovšem vždycky chce jednat na základě uznání stávající situace, kdy okupuje část Ukrajiny. Nikdy nenabídlo stažení z obsazených území, které navíc v rozporu s mezinárodním právem anektovalo.

Na fóru se ruský prezident vyjadřoval, jako by Rusko svévolně nenapadlo Ukrajinu a muselo se bránit bezpečnostním hrozbám.

Rusko si snaží současně na petrohradském summitu, který se koná v zemi, jež zaútočila na sousední zemi, pod heslem „Za mír, bezpečnost a rozvoj“ získat politickou podporu afrických států. Šesti slíbilo dodat bezplatně 25 až 50 000 tun obilí. Také snížilo závazky afrických zemí vůči Rusku, když odepsalo dluhy ve výši 23 miliard dolarů a vyčlenilo 90 milionů dolarů na pomoc africkým zemím, aby snížily dluhovou závislost.

Rusko jde na Afriku penězi

Evropa

Putin slíbil vybraným africkým státům obilí zdarma

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám