Hlavní obsah

Mírová jednání o Ukrajině proběhnou příští měsíc. Bez Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džidda
Aktualizováno

Zkraje srpna se v saúdskoarabské Džiddě uskuteční zásadní jednání mezi zástupci až 30 západních zemí a zástupci klíčových rozvojových zemí ohledně míru na Ukrajině. Americký list The Wall Street Journal (WSJ) o tom v sobotu informoval s odvoláním na diplomatické zdroje. Na jednání přitom není pozváno Rusko.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Cílem Spojených států a Evropy je získat rozsáhlou mezinárodní podporu pro mírové řešení ukrajinského konfliktu, přičemž podmínky tohoto míru by si měla stanovit sama Ukrajina.

Plánovaná schůzka, na které budou přítomni také zástupci Indie a Brazílie, se uskuteční 5. a 6. srpna, jak uvádí list WSJ.

Putin si stěžuje, že s ním USA, NATO a Ukrajina nechtějí jednat

Válka na Ukrajině

Termín klíčového jednání byl zvolen v době, kdy mezi Západem a Ruskem sílí konkurenční boj o podporu nejdůležitějších rozvojových zemí. Řada těchto států se dosud drží neutrálního postoje ohledně ruské agrese na Ukrajině.

Představitelé Ukrajiny a západních zemí doufají, že jejich snahy o získání podpory rozvojových zemí vyvrcholí v mírovém summitu, který by se měl uskutečnit ještě letos.

Budoucí jednání s Ruskem

V rámci summitu by měli světoví lídři přijmout společné zásady pro vyřešení konfliktu na Ukrajině. Tyto principy by mohly posloužit jako základ pro budoucí jednání o míru mezi Ruskem a Ukrajinou, s příznivým důrazem na Kyjev.

A to i navzdory tomu, že srpnového mírového jednání by se podle WSJ Rusko vůbec nemělo účastnit. Na něm si účastníci pouze dohodnout plán mírových požadavků, se kterým se následně obrátí právě na Moskvu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně deklaroval, že jeho země nebude jednat s Ruskem o míru, dokud se ruská vojska nepřestěhují z okupovaných území Ukrajiny. Zatímco Moskva trvá na svých požadavcích – nechce se vzdát ani těch částí Ukrajiny, které loni anektovala. A to i navzdory tomu, že nad nimi následně ztratila kontrolu.

Putin slíbil vybraným africkým státům obilí zdarma

Svět

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám