Hlavní obsah

Mír s Ukrajinou? Nereálné, prohlásil Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Tlaky na uzavření míru mezi Ruskem a Ukrajinou v poslední době sílí. Ruský prezident Vladimir Putin to ale v současné době považuje za nereálné. Jednání o příměří na Ukrajině, kterou Rusko v loňském roce napadlo, nicméně nevylučuje. Nejvyšší představitel Kremlu to prohlásil během víkendu na tiskové konferenci po setkání s africkými státy.

Ruský prezident Vladimir Putin na summitu s představiteli afrických států v PetrohraděVideo: AP

 
Článek

Právě zástupci afrických zemí na summitu v Petrohradě navrhovali, aby Rusko a Ukrajina uzavřely příměří. Upozornil na to v neděli server BBC.

Hlava Kremlu ale považuje příměří za nereálné kvůli probíhající ukrajinské protiofenzivě. „Proč se s žádostí o zastavení palby obracíte na nás? My nemůžeme palbu zastavit, když na nás útočí,“ prohlásil Putin.

K protiofenzivě se Ukrajinci nicméně odhodlali až více než rok poté, co ruští vojáci rozpoutali válku na Ukrajině. Stalo se tak 4. června letošního roku, ruská invaze na Ukrajinu přitom proběhla již 24. února 2022.

Foto: Alexei Danichev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na summitu v Petrohradu

Putin si stěžuje, že s ním USA, NATO a Ukrajina nechtějí jednat

Válka na Ukrajině

Ať se Rusko stáhne, požaduje Ukrajina

Ukrajinští představitelé již dříve prohlásili, že budou ochotni jednat o míru až poté, co Rusko stáhne své vojenské síly ze všech okupovaných ukrajinských území.

Návrh na uzavření míru mezi Ruskem a Ukrajinou vznesla již dříve také Čína.

Putin tvrdí, že boje na ukrajinské frontě zatím nezintenzivnily a od začátku současné protiofenzivy údajně ukrajinská armáda ztratila 415 tanků a 1300 ozbrojených vozidel. Agentura Reuters nicméně zdůraznila, že tyto informace nelze ověřit.

Dále hlava Kremlu uvedla, že Rusko podniklo „preventivní údery“ proti cílům na Ukrajině po útoku na Krymský most, který spojuje ruskou pevninu s okupovaným Krymem. Moskva obvinila Ukrajinu z tohoto útoku a označila ho za „teroristický“. V důsledku útoku byla silniční část mostu poškozena, navíc zde zahynul manželský pár a jejich 14letá dcera utrpěla zranění.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na zasedání parlamentu v Kyjevě

Mírová jednání bez Ruska

Americký list The Wall Street Journal (WSJ) mezitím s odvoláním na diplomatické zdroje informoval o tom, že zkraje srpna se v saúdskoarabské Džiddě uskuteční zásadní jednání mezi zástupci až 30 západních zemí a zástupci klíčových rozvojových zemí ohledně míru na Ukrajině.

Cílem Spojených států a Evropy je získat rozsáhlou mezinárodní podporu pro mírové řešení ukrajinského konfliktu, přičemž podmínky tohoto míru by si měla stanovit sama Ukrajina. Plánovaná schůzka, na které budou přítomni také zástupci Indie a Brazílie, se uskuteční 5. a 6. srpna.

Představitelé Ukrajiny a západních zemí doufají, že jejich snahy o získání podpory rozvojových zemí vyvrcholí v mírovém summitu, který by se měl uskutečnit ještě letos.

V rámci summitu by měli světoví lídři přijmout společné zásady pro vyřešení konfliktu na Ukrajině. Tyto principy by mohly posloužit jako základ pro budoucí jednání o míru mezi Ruskem a Ukrajinou, s příznivým důrazem na Kyjev.

A to i navzdory tomu, že srpnového mírového jednání by se podle WSJ Rusko vůbec nemělo účastnit. Na něm si účastníci pouze dohodnout plán mírových požadavků, se kterým se následně obrátí právě na Moskvu.

Anketa

Měl by podle vás být uzavřen mír, i když by se Ukrajina musela vzdát části svého území?
Ano
29,1 %
Ne
69,3 %
Nevím
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34613 čtenářů.

Mírová jednání o Ukrajině proběhnou příští měsíc. Bez Ruska

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám