Hlavní obsah

Putin slíbil vybraným africkým státům obilí zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin se snaží uchovat si vliv na černém kontinentu slibem dodávek vybraným africkým státům bez finančního plnění. Je to ovšem právě Rusko, které neprodloužením tzv. obilné dohody o vývozu zemědělských produktů po Černém moři uvrhlo chudé africké státy do nejistoty.

Foto: Profimedia.cz

Ruský vůdce Vladimir Putin (vpravo) se zdraví s kolegou-diktátorem, eritrejským prezidentem Isaiasem Afwerkim na summitu Rusko-Afrika

Článek

Burkina Faso, Eritrea, Mali, Somálsko, Středoafrická republika a Zimbabwe. Tak vypadá seznam zemí, kterým Rusko ústy prezidenta Putina slíbilo dodat v blízké budoucnosti obilí, aniž by za to zmíněné státy údajně musely platit.

Podle informací agentury Reuters má jít o 25 až 50 tisíc tun pro každý z nich.

Ruský prezident se slibem učiněným na úvod summitu Rusko-Afrika v Petrohradě snaží zachránit reputaci Moskvy, která je na černém kontinentu zjevně pošramocená.

Facka pro Putina. Většina afrických lídrů na summit do Ruska nedorazila

Evropa

Africké státy se totiž obávají, že zvýšené napětí v Černém moři vyvolané ruským odstoupením od tzv. obilné dohody ohrozí vývoz pšenice z Ruska a Ukrajiny.

Některé státy Afriky jsou přitom na těchto dodávkách existenčně závislé a v případě kolapsu by jim mohl hrozit hladomor.

Africké rozladění se projevilo i v účasti na petrohradském summitu. Přijelo jen 17 hlav z 55 afrických států, některé země se neúčastní vůbec, jiné poslaly jen zástupce na nižší úrovni.

Klub ruských kamarádů

Šest Putinem vyvolených států patří, s výjimkou Somálska, k zemím, kde Rusové mají již delší dobu silný politický a vojenský vliv. V Mali a SAR působí ruské žoldnéřské jednotky tzv. wagnerovců, Zimbabwe se těší dlouhodobé přízni Ruska od doby panování diktátora Roberta Mugabeho.

V Eritreji chce Rusko vybudovat „logistické centrum“ a země patřila mezi hrstku států, které po začátku ruské invaze na Ukrajinu hlasovaly v OSN proti přijetí odsuzující rezoluce.

Jde také vesměs o nepříliš lidnaté země, dodávky obilí gratis by tedy Rusy finančně ani logisticky příliš nezatížily.

V roce 2022 Rusko vyvezlo asi 60 milionů tun obilí a pokud by Moskva slib svým africkým spojencům splnila, netvořilo by to ani jedno procento celkového exportu z Ruska.

Rusové začali v Černém moři patrolovat na námořních trasách do Oděsy

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám