Hlavní obsah

Biden podepsal zákon otevírající cestu k vyšším clům na ruské zboží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon, který odebírá Rusku a Bělorusku status trvalých normálních obchodních vztahů (PNTR), což je ekvivalent doložky nejvyšších výhod. Tento krok otevírá Spojeným státům cestu ke zvyšování cel na dovoz ruského a běloruského zboží, napsala agentura DPA.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden při projevu

Článek

Biden rovněž podepsal zákon zakazující dovoz energetických produktů z Ruska. Americký prezident již dříve dovoz ruské ropy, zemního plynu a uhlí zakázal pomocí exekutivního nařízení.

Zákony, které tento týden schválil americký Kongres, jsou součástí opatření, jimiž americká vláda reaguje na ruský útok na Ukrajinu. Bělorusko v konfliktu s Ukrajinou stojí na straně Ruska, ačkoliv mu neposkytuje přímou vojenskou podporu, upozorňuje DPA.

Rozšíření restrikcí

Agentura Reuters informovala, že Spojené státy rozšířily restrikce na export do Ruska a Běloruska. Omezí tak těmto dvěma zemím možnosti dovozu zboží, jako jsou hnojiva či potrubní ventily.

Rusko se kvůli útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých sankcí ze strany západních zemí. Evropská unie tento týden přijala pátý balík sankcí, na jehož základě mimo jiné od srpna zcela zakáže dovoz ruského uhlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám