Hlavní obsah

Analytici: Putin dal téměř jistě příkaz k sestřelení Prigožina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin téměř jistě nařídil ruskému vojenskému velení, aby sestřelilo letadlo s majitelem žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem. Ve svém denním hlášení to napsal americký Institut pro studium války (ISW).

Trosky letadla, které spadlo v Tverské oblastiVideo: Reuters

 
Článek

Letadlo, které mělo na seznamu cestujících šéfa wagnerovců, se zřítilo ve středu večer v ruské Tverské oblasti. Okolnosti pádu jsou předmětem vyšetřování, mluví se i o možném sestřelení stroje.

ISW zmiňuje tvrzení, která tuto verzi podporují, a píše, že je nepravděpodobné, že by ministr obrany Sergej Šojgu nebo náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov jednali bez přímého rozkazu ruského prezidenta.

Podle analytiků Putin pravděpodobně mohl dospět k názoru, že se mu podařilo šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina dostatečně oddělit od jeho žoldnéřské skupiny tak, aniž by z něj udělal mučedníka.

Prigožin je po smrti, uvádějí Rusové

Evropa

Analytici tohoto think-tanku to odůvodňují například tím, že několik velitelů z Wagnerovy skupiny přešlo do soukromé vojenské společnosti Redut, která je přímo napojena na ruské ministerstvo obrany.

Dalším důvodem měly být vleklé finanční problémy wagnerovců, kvůli kterým měli žoldnéři dostávat menší výplaty, čímž Prigožin měl ztratit důvěru celé řady svých vojáků.

Červená čára

Druhou verzí podle ISW je, že Prigožin nedodržel dohodu mezi jím, Putinem a Lukašenkem, která ukládala celkové výrazné omezení aktivit Wagnerovy skupiny. Provinit se měl tím, že i přes dohodu o stažení stále aktivně působil v Africe, čímž měl překročit pomyslnou „červenou čáru“.

S tím souvisí například i Prigožinovo video z pondělí, které mělo být údajně natočeno v Africe. Tam podle ruských telegramových kanálů měl i rekrutovat nové žoldnéře, což je v přímém rozporu s dohodou, kterou po jednodenním červnovém puči žoldnéřů uzavřel s běloruským a ruským prezidentem.

Prigožin zveřejnil první video od pochodu na Moskvu

Evropa

ISW uvádí, že je možné, že Putin plánoval Prigožina popravit již delší dobu a že středeční sestřelení jeho letadla mohlo být „náhodně načasováno“, tomu ale analytici příliš nevěří. Všímají si časové souvislosti s odvoláním šéfa leteckých sil Sergeje Surovikina, který byl s wagnerovci často spojován.

Generál Surovikin jako velitel ruského letectva končí

Válka na Ukrajině

Záměrem Kremlu tak pravděpodobně bylo vyslat jasný signál, že s těmi, kdo se podíleli na vzpouře z 24. června, se již vypořádal, a to i s pomyslnou „výzvou“ ruskému vojenskému velení, která je podle ISW tímto vyřízena.

Prigožin totiž při svém pokusu o puč dával jasně najevo, že má problém s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem a náčelníkem generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerijem Gerasimovem, které se vzpourou pokusil neúspěšně sesadit.

ISW zakončil svou zprávu o pádu Prigožinova letadla tím, že Putin téměř jistě nařídil jeho sestřelení právě proto, aby veřejně potvrdil svoji nadvládu. Zároveň mělo jít o pomstu za ponížení, které wagnerovci pokusem o puč způsobili nejen ruskému diktátorovi, ale také ruské armádě, která se v „očích mnoha Rusů nedočkala spravedlnosti za události z 24. června“.

Pád Prigožinova letadla

Letadlo šéfa wagnerovců havarovalo ve středu večer v Tverské oblasti, přičemž nehodu neměl přežít žádný ze sedmi cestujících a třech členů posádky. Na palubě přitom měl být právě i šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin a další z vysoce postavených členů skupiny Dmitrij Utkin, kterého agentura Reuters označila za Prigožinovu pravou ruku.

Telegramový kanál Grey Zone, který je spjatý s Wagnerovci, uvedl, že v době sestřelení byly na obloze vidět dva „záblesky“ protivzdušné obrany a „inverzní“ stopy na obloze. S tím souhlasí i další ruský telegramový kanál Mash, na který odkazuje list The Financial Times (FT), jenž napsal, že místní obyvatelé v době pádu letadla slyšeli dva „hlasité výbuchy“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hořící trosky Prigožinova letadla

Probíhá vyšetřování

Ruský úřad Rosaviacija ve středu večer uvedl, že zahájil vyšetřování katastrofy letadla Embraer, na jehož palubě měl Prigožin zahynout. „Letadlo Embraer mířilo ze Šeremeťjeva do Petrohradu. Na palubě byli tři piloti a sedm pasažérů. Všichni zemřeli,“ uvedla s odkazem na svůj zdroj ruská státní agentura TASS.

List Ria Novosti v noci na čtvrtek uvedl, že zhruba dva kilometry od města Kuženkino byly nalezeny fragmenty Prigožinova letadla, které se mělo zřítit v 18:40 místního času.

Ruskojazyčná BBC s odkazem na nejmenovaný zdroj webu Cargrad uvedla, že těla Prigožina i Utkina byla předběžně identifikována. To napsal i telegramový kanál VČK-OGPU, který uvedl, že těla byla převezena do márnice, kde proběhne ověření DNA.

Biden: V Rusku se toho moc bez vědomí Putina nepřihodí

Amerika
Foto: Reuters

Trosky letadla po pádu

Reklama

Výběr článků

Načítám