Hlavní obsah

Prigožin zveřejnil první video od pochodu na Moskvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin zveřejnil na Telegramu první video po pochodu na Moskvu z konce června. Na záběrech je vidět ve vojenské kamufláži kdesi v poušti a říká, že jeho žoldnéřská skupina opět nabírá členy. The Guardian uvedl, že by mohlo jít o záběry z Afriky.

Prigožin zveřejnil nové video, zřejmě z AfrikyVideo: AP

 
Článek

Wagnerovci podle Prigožina provádějí průzkumné a pátrací akce a činí Rusko „ještě větším na všech kontinentech a Afriku ještě svobodnější“. Proto se odhaduje, že mohl video natočit právě v Africe, kde jsou wagnerovci stále aktivní. Majitel Wagnerovy skupiny dále dodává, že nabírá lidi, kteří budou schopni plnit stanovené úkoly.

Ruské sociální sítě napojené na šéfa žoldnéřů uvedly, že Prigožin verbuje bojovníky pro práci v Africe a také vyzývá ruské investory, aby vložili peníze do Středoafrické republiky prostřednictvím Ruského domu, kulturního centra v hlavním městě africké země.

Právě Středoafrická republika je jednou ze zemí, kde wagnerovci působí a kde jsou obviněni z porušování lidských práv. Kreml využívá žoldnéřskou skupinu od roku 2014 jako nástroj k rozšíření ruské přítomnosti na Blízkém východě a v Africe.

Budoucnost wagnerovců je však nejistá, o což se přičinil sám Prigožin a jeho jednodenní pochod na Moskvu se žoldnéři z konce června letošního roku. Jednalo se o nejvážnější hrozbu pro režim prezidenta Vladimira Putina za dobu jeho vládnutí. Putin dlouho považoval Prigožina za svého spojence, ale po této vzpouře jej označil za zrádce a jeho čin za kudlu do zad. Díky přímluvám běloruského vůdce Alexandra Lukašenka se nakonec měl Prigožin se svými muži přesunout do Běloruska a výměnou za to nebyl v Rusku trestně stíhán.

Do půl roku buď zemře Prigožin, nebo přijde druhý převrat, míní zakladatel Bellingcatu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám