Hlavní obsah

Biden: V Rusku se toho moc bez vědomí Putina nepřihodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná smrt šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina po středečním pádu soukromého letadla severozápadně od Moskvy by rozhodně nepřekvapila vysokou představitelku Bílého domu, mluvčí Národní bezpečnostní rady USA Adrienne Watsonovou. Prezident USA Joe Biden navíc podle agentury Reuters uvedl, že bez vědomí Vladimira Putina se toho v Rusku moc nestane.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Prezident USA Joe Biden

Článek

„Nevím jistě, co se stalo. Ale nepřekvapuje mě to. V Rusku se neděje mnoho věcí, za kterými by nestál Putin, ale nevím dost na to, abych znal odpověď,“ řekl podle agentury Reuters Biden.

Prigožin byl podle ruské agentury TASS na seznamu cestujících letadla, jehož všech 10 pasažérů zemřelo.

„Pokud se to (Prigožinova smrt) potvrdí, nikdo by se neměl divit,“ citovala agentura AP Watsonovou.

Deset mrtvých po pádu letadla v Rusku. Na seznamu cestujících byl Prigožin

Evropa

„Katastrofální vedení války na Ukrajině ze strany Ruska, následný pochod Wagnerovy armády na Moskvu a s tím i rozkmotření s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem muselo vést k něčemu podobnému,“ dodala Watsonová.

Podoljak: Neloajalita se rovná smrti

Podobně mluvil na Twitteru i poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak.

„Demonstrativní likvidace Prigožina a velení Wagnera dva měsíce po pokusu o puč je Putinovým signálem ruským elitám před volbami v roce 2024. ‚Dejte si pozor! Neloajalita se rovná smrti‘,“ napsal Podoljak.

„Je přece jasné, že Putin nikomu neodpouští svůj vlastní brutální strach. Zřejmé je také to, že si Prigožin pro sebe podepsal zvláštní rozsudek smrti v momentě, kdy uvěřil v podivné ‚Lukašenkovy záruky‘ a v neméně absurdní ‚čestné slovo‘ Putina,“ doplnil Podoljak.

Poukazuje na červnový pochod wagnerovců na Moskvu, po němž našel Prigožin azyl v Bělorusku u tamního prezidenta Aleksandra Lukašenka.

„Putin na tuto chvíli čekal od června, kdy se wagnerovci vzbouřili,“ upozornil Podoljak s tím, že v případě možné Prigožinovy smrti se musí počkat, až se rozplyne válečná mlha.

V době nehody byl ve vzduchu ještě jeden Prigožinův letoun

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám