Hlavní obsah

Prigožin je po smrti, uvádějí Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Telegramový kanál Grey Zone, který je napojený na žoldnéře Wagnerovy skupiny, napsal ve středu večer, že majitel wagnerovců je po smrti. Prigožin byl na seznamu cestujících letadla, které spadlo ve středu večer v ruské Tverské oblasti. Kolem havárie panuje řada nejasností a spekulací.

Foto: Telegram/Twitter

Jevgenij Prigožin je po smrti, napsal telegramový kanál. Vpravo snímek po pádu letadla

Článek

„Šéf Wagnerovy skupiny, hrdina Ruska, skutečný patriot své vlasti zemřel v důsledku aktivit zrádců Ruska. Ale i v pekle bude nejlepší! Sláva Rusku,“ píše se na Grey Zone.

Na palubě zříceného stroje mělo podle prvotních informací zemřít deset lidí. Ruský státní úřad Rosaviacija podle agentury TASS uvedl, že na palubě havarovaného stroje byli i Prigožin a jeden z velitelů žoldnéřů Dmitrij Utkin.

Ruskojazyčná BBC s odvoláním na nejmenovaný zdroj webu Cargrad uvedla, že těla Prigožina a Utkina byla předběžně identifikována. Bude ale ještě následovat genetická expertíza. Podobnou informaci zveřejnil také telegramový účet VČK-OGPU.

V době nehody byl ve vzduchu ještě jeden Prigožinův letoun

Evropa

Okolnosti havárie letadla jsou předmětem vyšetřování. Podle ruské agentury Interfax už byla na místě pádu stroje nalezena těla všech deseti lidí, kteří byli na palubě.

Agentura Reuters večer poznamenala, že přes poslední vyjádření úřadů i zdrojů z Wagnerovy skupiny není stále zcela jisté, zda Prigožin v letadle opravdu zahynul, nebo byl jen uvedený na seznamu pasažérů.

Letadlo Embraer Legacy 600 letělo z moskevského letiště Šeremeťjevo do Petrohradu. Na palubě byli tři členové posádky a sedm pasažérů. „Všichni zahynuli,“ uvedlo už dříve tiskové oddělení ruského ministerstva pro mimořádné záležitosti.

Prigožin před téměř dvěma měsíci vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení a ministerstvu obrany. Wagnerovci se předtím účastnili jedněch z nejtvrdších bitev při ruské invazi na Ukrajinu a operují i v Africe.

Ať měla dnešní havárie jakoukoliv příčinu, Prigožinovo úmrtí znamená, že se ruský prezident Vladimir Putin zbavil i člověka, který představoval nejvážnější výzvu autoritě ruského vůdce od jeho nástupu k moci v roce 1999, píše agentura Reuters.

Pád ruského letadla zachytila kameraVideo: Ostorozhno Novosti, Reuters

Kreml ani ruské ministerstvo obrany dosud záležitost nekomentovaly.

Jednou z verzí dnešní havárie, o které se široce diskutuje na sociálních sítích a v médiích, je podle BBC možnost sestřelení letadla.

Ruští vyšetřovatelé podle zdrojů nyní prověřují veškeré scénáře, včetně chyby pilota, technických problémů a vnějších vlivů, což je podle BBC standardní postup.

Hlavním argumentem zastánců verze o sestřelení je způsob, jakým letadlo padalo k zemi, a poničení na troskách havarovaného stroje.

Protiletadlové střely podle BBC zanechávají malé otvory po úlomcích střely, na videích zveřejněných na sociálních sítích lze ale takové detaily jen těžko rozeznat.

Na základě záběrů padajícího letounu se také zdá, že letadlo před dopadem na zem nehořelo - stroje zasažené protiletadlovou střelou přitom často zachvátí plameny, píše BBC.

Biden: V Rusku se toho moc bez vědomí Putina nepřihodí

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám