Hlavní obsah

Nepojízdná vozidla, houfnice ohrožující obsluhu. USA málem poslaly Ukrajině totální šrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část amerických houfnic M777 a vozidel Humvee, připravených k odeslání do Evropy a odtamtud na Ukrajinu, byla nejen nefunkční a musela se opravit, takže dorazila později, ale dokonce nebezpečná pro obsluhu. Plyne to ze zprávy generálního inspektora amerického ministerstva obrany.

Foto: Sgt. Paul Sale, ČTK/AP

Vojáci z americké 101. vzdušné výsadkové divize pálí z houfnice M777 ráže 155 mm na základně Kara Soar v Iráku.

Článek

Ukázalo se, že k operačnímu nasazení nebylo použitelných všech šest houfnic M777 poslaných ze skladu v Kuvajtu a 25 z 29 vozidel M1167 HMMWV, což je Humvee (název vznikl zkomolením zkratky) s lepším pancéřováním vyzbrojené odpalovacím zařízením pro protitankové rakety.

Evropské velitelství americké armády zjistilo při převzetí, že se před předáním Ukrajině musejí opravit. Podle inspektora, který zveřejnil zprávu 25. května, selhal při údržbě 401. podpůrný logistický prapor v Kuvajtu, který je měl ve skladech, a najatá firma, jež se o ně měla starat.

Houfnice byly nejen nefunkční, ale čtyři byly i nebezpečné pro obsluhu, protože jejich závěry nezapadly plně, což by mohlo vést k zabití obsluhy. U houfnic se 19 měsíců neměnila hydraulická kapalina a používala se recyklovaná, což vedlo k dalším závadám. Musely se proto ještě v Kuvajtu opravit. Ale i po opravě se při přejímání v Evropě ukázalo, že měly opotřebované úderníky, což vedlo k dalším zdržením dodávky. Houfnice přitom loni na jaře pomáhaly zastavit ruský postup.

Foto: Generální inspekce ministerstva obrany USA

Zpuchřelá pneumatika odmontovaná z vozu Humvee připraveného k dodání na Ukrajinu.

Nepojízdné vozy Humvee

Jednotka také označila za provozuschopných 28 z 29 uskladněných vozů Humvee, ale když se měly odeslat, ukázalo se, že hned 26 jich nefunguje - měly vybité baterie, unikaly z nich provozní kapaliny a nefungovaly jim přístroje. Když je jednotka po opravě odeslala, v Evropě se zjistilo, že se u 25 z nich musely vyměnit zpuchřelé pneumatiky. Fotografie ale ukazují, že se gumy rozpadly už v Kuvajtu. Nařízení přitom stanovilo, že vozidla mají být provozuschopná okamžitě, nebo jen po malé opravě.

Jedno Humvee bylo navzdory chybějícímu dílu, jehož absence nevadila provozu, vysláno na Ukrajinu s tím, že si později mají ukrajinské ozbrojené síly požádat o opravu. Tato vozidla byla totiž velmi potřeba k zastavení ruských tankových kolon.

Foto: Generální inspekce ministerstva obrany USA

Odmontované zteřelé pneumatiky z vozidel Humvee určených pro Ukrajinu

Zpráva neuvedla, která najatá firma se měla o zbraně starat, ale sever Defense One zjistil, že to byla společnost Amentum. Ta už dříve poskytovala 401. praporu špatné služby, takže v roce 2018 nefungovalo 314 z 433 kontrolovaných vozidel. Firma Amentum s 20 000 zaměstnanci získala v roce 2016 kontrakt až do roku 2024 na údržbu vozidel za 647,6 milionu dolarů (14,4 mld. Kč).

USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc, pošlou rakety do HIMARS i munici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám