Hlavní obsah

USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc, pošlou rakety do HIMARS i munici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Spojné státy plánují poskytnout Ukrajině další vojenskou pomoc v objemu cca 275 milionů dolarů. Zaměřená má být na zajištění ochrany vzdušného prostoru a podporu snahy vytlačit ruské jednotky na jihu země, uvedly ve čtvrtek agentury AP a Reuters s tím, že by mohla být oficiálně oznámena v pátek. V USA přitom sílí tlak na lepší kontrolu dodávek.

Foto: Lockheed Martin

Raketomet HIMARS při palbě

Článek

Balíček pomoci nemá zahrnovat žádné nové typy zbraní, ale má se hlavně soustředit na doplnění spotřebované munice. Součástí balíčku pomoci, jehož velikost se může ještě změnit, mají být rakety do raketometů HIMARS, munice pro děla ráže 155 m, terénní vozidla humvee a generátory na výrobu elektrické energie.

Podrobnosti o poskytnutých prostředcích PVO nebyly zatím zveřejněny.

Poskytnuty budou v rámci pravomocí prezidenta rozhodnout o předání výzbroje ze skladů amerických ozbrojených sil PDA bez nutnosti schválení Kongresu, protože jde o pomoc v nouzi.

Lepší kontrola dodaných zbraní

Pomoc je poskytnuta v době rostoucího počtu dotazů některých kongresmanů ohledně dodávek z předchozích let a jejich zaúčtování. Administrativa však nechce poskytnout podrobnosti kvůli tomu, aby se nedostaly do rukou nepřítele nebo zájemců z řad pašeráků zbraní.

Ministerstvo zahraničí USA současně ve čtvrtek zveřejnilo plán opatření, jež mají zajistit, aby se zbraně dodané na Ukrajinu nedostaly do rukou ruských jednotek, s nimi působících milicí anebo do rukou extremistických a zločineckých skupin.

BEZ KOMENTÁŘE: Americký systém HIMARS ve službách Ukrajiny už kosí ruské cíleVideo: Ministerstvo obrany Ukrajiny

Jeho jádrem je lepší dohled nad dodávaným materiálem, zejména nad pokročilými raketovými systémy a systémy protivzdušné obrany. Ukrajině se má také pomoci se zlepšením ochrany hranic před pašováním zbraní. Ministerstvo zahraničí dodalo, že intenzivní poptávka po zbraních na bojišti brání tomu, aby se ruční zbraně nebo ruční protiletadlové a protitankové střely dostávaly na černý trh. Hlavním nebezpečím bylo, že se na jaře při postupu ruských jednotek mohly dostat do rukou nepřítele a ten je mohl využít k provokacím.

Americký vojenský rozpočet na fiskální rok 2023 je plánován v rekordní výši 858 miliard dolarů, přičemž na pomoc Ukrajině by mělo jít nejméně 800 milionů dolarů. Návrh rozpočtu už podpořila dolní komora Kongresu Sněmovna reprezentantů.

USA upravily HIMARS, aby nedostřelil do Ruska

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám