Hlavní obsah

Strop pomůže menším firmám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastropování cen energií pro maloodběratele dodá alespoň částečnou jistotu pro další fungování tuzemských živnostníků a malých podniků. Pomůže však hlavně firmám, jejichž provoz není tak zásadně energeticky náročný, uvedla v úterý Asociace malých a středních podniků ČR.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle předsedy Josefa Jaroše očekávají podobnou podporu i pro větší firmy.

Mezi maloodběratele spadají firmy a podnikatelé, kteří jsou v případě elektřiny na síti nízkého napětí a v případě plynu do odběru 630 megawatthodin (MWh) ročně. Vliv na výši záloh bude mít cenový strop od listopadu.

Finální podobu pomoci středním podnikům a průmyslu by měla vláda představit ve středu. „Zde dlouhodobě, kromě zastropování, voláme i po přímé finanční pomoci na bázi dočasného krizového rámce,“ řekl Jaroš. Jednání s vládou o možnosti případné podpory podle něj zatím pokračují.

Úsporný tarif jako motivace šetřit energie, navrhuje Síkela

Ekonomika

Například malé brněnské pekárně William Thomas by měl schválený strop snížit náklady. Nyní má od 1. září smlouvu se společností E.ON, od níž je elektřina mírně dražší, než je strop. Podle jednoho ze spolumajitelů Tomáše Kadlece by bylo možné s cenovým stropem šest korun za jednu kWh ročně ušetřit asi deset procent nákladů na elektřinu.

Zavádění cenového stropu u elektrické energie a plynu se podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky zatím netýká velkých producentů zeleniny. V příštích měsících tak hrozí výrazný růst cen zeleniny, jelikož tuzemští pěstitelé letošní úrodu mrkve, cibule či brambor kvůli extrémně vysokým cenám energií nebudou přes zimu dlouhodobě skladovat. Na jaře by tak byla na pultech obchodů k dostání většinou jen dražší zelenina z dovozu, řekl Hanka.

Podobně to platí i například pro skiareály, které nyní řeší, o kolik budou muset v sezoně zdražit.

Brusel chystá strop na příjmy výrobců elektřiny z neplynových zdrojů

Ekonomika

„Co vláda deklarovala v pondělí, je pouze pro malé podniky, a těch v rámci lyžařských areálů mnoho není. Čekáme úpravu, která bude pro velké firmy, protože mnoho areálů má velkoodběry,“ uvedl prezident Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

Mezi velkoodběratele jak u elektřiny, tak plynu spadá podle ředitele Jana Bezděka i pražský plavecký stadion v Podolí. I pokud by teoreticky mohli pořizovat plyn za ceny zastropované pro maloodběratele, stále by to bylo třikrát dražší než loni. Po Novém roce tak stejně zvažují omezení provozu, nebo přinejmenším snížení teploty vody.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) v pondělí řekl, že dokončuje podporu pro velké firmy na základě dočasného krizového rámce Evropské komise. Počítá s kompenzacemi poklesu zisku, respektive kompenzacemi způsobených ztrát kvůli drahé elektřině a plynu. Dříve hovořil o kompenzaci nákladů ve výši 30, 50 či 70 procent podle energetické náročnosti provozu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zase naznačil zastropování cen proudu v průmyslu, i když u tohoto opatření hrozí, že by mohlo být považované za nedovolenou státní podporu. Vláda by o tom měla jednat dnes.

Jak domácnosti ušetří při zastropování cen elektřiny a plynu

Domácí

„Návrh na zastropování elektřiny na 200 eur za MWh pokládáme za nedostatečný. Stále jde o extrémně vysokou cenu, kterou bude pro řadu průmyslových oborů těžké promítnout do cen finálních výrobků, a jde o úroveň, kdy energetické firmy budou nadále generovat obrovské zisky,“ řekl Právu prezident Svazu chemického průmyslu Petr Cingr. Firmy z oboru kvůli drahým energiím a surovinám musí omezovat produkci například hnojiv.

Malé podniky často závisí na větších

Nad řešením visí mnoho neznámých, Svaz průmyslu a dopravy ČR poslední vývoj jednání na dotaz Práva nekomentoval.

„Potřebujeme, aby to bylo dotažené pro velké, energeticky náročné podniky. Je to všechno pět minut po dvanácté. Když padne velký podnik, tak s tím budou mít problém malé a střední podniky, které dělají subdodávky,“ řekl Radiožurnálu prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner.

Reklama

Výběr článků

Načítám