Hlavní obsah

Lipavský: Česko bude v čele EU usilovat o větší pomoc Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Ukrajina

Česká republika, která nyní předsedá Radě EU, bude v následujících měsících usilovně přesvědčovat ostatní země, aby více podpořily Ukrajinu. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to řekl ve středu v Kyjevě po jednání se svým ukrajinským a rakouským protějškem. Zopakoval také, že ruský prezident Vladimir Putin by se měl za válečné zločiny zodpovídat u soudu v Haagu.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Tisková konference ministrů zahraničí Ukrajiny, České republiky a Rakouska v Kyjevě. Zleva Alexander Schallenberg, Dmytro Kuleba a Jan Lipavský.

Článek

Od našeho zvláštního zpravodaje: „Jsem hrdý na to, že Česká republika stojí na správné straně historie a patří mezi lídry pomoci Ukrajině. Česko je váš spojenec, váš přítel. Máme vlastní zkušenost s Ruskem, a proto vám pomáháme bojovat za vlastní suverenitu a svobodu,” řekl Lipavský ve středu svému ukrajinskému kolegovi Dmytru Kulebovi.

„Strašné, vidět naživo.“ Lipavský si prohlédl zdevastovanou Irpiň a základnu Hostomel

Válka na Ukrajině

„Ukazujete nám, že stojí bojovat za hodnoty, v něž věříte. Na západě máme někdy sklon zapomínat,” doplnil Lipavský.

Jeho návštěva napadené země přichází v době, kdy Česká republika předsedá sedmadvaceti členským zemím EU. V této roli pak Lipavský přislíbil, že ČR bude usilovně přesvědčovat zbylé partnery, aby více podpořili Ukrajinu v jejím boji s Ruskem, které zemi vojensky napadlo letos 24. února.

Ne charita, ale pragmatismus

Lipavského slova Kuleba ocenil. Poděkoval jak jemu, tak také rakouskému ministru zahraničí Alexandru Schallenbergovi, který se cesty na Ukrajinu též zúčastnil, za podporu.

Foto: MZV ČR

Lipavský si prohlíží trosky zničeného dopravního obra.

„Česko a Rakousko jsou pro nás spolehlivými partnery. Podpora Ukrajiny není žádná charita, ale pragmatické rozhodnutí,” řekl na společné tiskové konferenci Kuleba. Všichni aktéři se na schůzce shodli, že Ukrajina musí válku vyvolanou Ruskem vyhrát.

Ukrajinské velení: Raketomety HIMARS pomohly stabilizovat situaci

Evropa

Po skončení jednání Lipavský společně s Schallenbergem zamířili také za ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Během středy ministři navštívili také zničené předměstí Kyjeva, konkrétně město Irpiň a vojenskou základnu Hostomel.

Jan Lipavský znovu navštívil Ukrajinu.Video: Jan Menšík, Novinky

„Je vidět, že návštěva poutá pozornost, že to je významný symbolický projev sounáležitosti střední Evropy s Ukrajinou, a proto nás přijme i prezident Zelenskyj. Zopakuji mu to, co všechno dělá ČR pro Ukrajinu a proč je pro nás důležité, aby Ukrajina ve svém boji obstála. Tvrdě každý den pracuji na tom, abych přesvědčil naše partnery, že mají pomáhat Ukrajině co nejvíce,” uvedl český ministr a dodal, že ruská agrese nemůže být zastavena smířením.

Chceme se podílet i na obnově

Kromě vojenské a humanitární pomoci, kterou Česko napadené zemi poskytuje od vypuknutí konfliktu, chce Lipavský také významněji promlouvat do poválečné obnovy Ukrajiny. To si ministr vzal jako jedno z hlavních témat českého půlročního předsednictví. Podporu Kulebovi přislíbil i v otázce členství Ukrajiny v EU, kandidátský status země získala na konci června.

Foto: MZV ČR

Delegace prochází zničenou Irpiní.

„Cesta to není jednoduchá a může být dlouhá, ale ukázali jste odhodlanost, kterou nikdo neočekával,” pronesl Lipavský směrem ke Kulebovi.

Ve svém proslovu také zopakoval, že Rusko se na Ukrajině dopouští válečných zločinů a všichni zodpovědní, včetně prezidenta Vladimira Putina, by se z těchto činů měli zodpovídat před tribunálem v Haagu.

Lavrov opět otočil: Naše zájmy už přesahují Donbas, teď chceme mnohem víc území

Válka na Ukrajině

Cesty se měl původně v rámci tzv. Slavkovského formátu účastnit i slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok, který však musel ze zdravotních důvodů na poslední chvíli odřeknout.

Lipavský se Schallenbergem na Ukrajině naposledy byli v únoru, jen zhruba dva týdny před vypuknutím války. „Procházel jsem Kyjevskými ulicemi, když jsme tu byli v únoru, a láme mi srdce vidět je nyní poničené,” posteskl si šéf české diplomacie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám