Hlavní obsah

Kuberova cesta na Tchaj-wan leká diplomaty

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Plánovaná oficiální návštěva druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wanu počátkem příštího roku leká české diplomaty. Ti v kuloárech přiznávají, že cesta by mohla vztahy mezi Prahou a Pekingem zmrazit na řadu let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

„Pokud Kubera na Tchaj-wan pojede z pozice šéfa českého Senátu, a navíc se tam setká s místní prezidentkou, myslím, že česko-čínské vztahy můžeme odepsat. Ocitnou se na úrovni, jako tomu bylo za ministrování Karla Schwarzenberga, kdy vlastně neexistovaly. Rozhodně by nezůstalo u zákazu koncertů,“ řekl Právu vysoce postavený diplomat.

Kubera se sice na dotaz, zda je rozhodnut Tchaj-wan navštívit, jednoznačné odpovědi vyhnul s tím, že vše se zatím plánuje, podle všeho se ale od cesty odradit nedá. A to i přesto, že sám uznává, že by mohla mít dopad na české firmy.

Jsme po nadvládě Sovětského svazu velmi citliví, když se nám někdo snaží něco diktovat
předseda Senátu Jaroslav Kubera

„Chápu, že by to mohlo ohrozit byznys asi dvacítky českých firem, jako je například Škoda, nejen PPF, jak se stále někdo domnívá. Rozumím tomu, že se firmy obávají, že se Čína v reakci začne šprajcovat a začne je omezovat. To je taková čínská specialita. To ale nejde vyřešit prostřednictvím médií, ale diplomatickou cestou,“ řekl Právu šéf Senátu.

Už nyní Kuberova cesta v Pekingu budí emoce, kvůli ní se s Kuberou v úterý setkal čínský ambasador Čang Ťien-min. Pokud Kubera Tchaj-wan navštíví, stane se nejvýše postaveným českým politikem, který na ostrov zavítá.

„Čína musí být velkorysejší”

„Rozumím, že to pro Čínu je citlivé, protože se strašně bojí, aby některé čínské regiony neměly choutky jako Katalánsko. Panu velvyslanci jsem ale řekl, že jsme suverénní země a že to musejí respektovat. A také že jsme po nadvládě Sovětského svazu velmi citliví, když se nám někdo snaží něco diktovat,“ řekl Právu Kubera.

Vykázání ze schůzky s Novákovou na popud Číny byla ojedinělá nehoda, věří zástupce Tchaj-wanu

Domácí

„Říkal jsem jim, že musí být velkorysejší, protože když Praha vyškrtne nějaký článek ze smlouvy, nemohou odmítat pražskou šunku. Naše ekonomické vztahy s Tchaj-wanem nejsou namířené proti Číně, pro nás je důležité diverzifikovat ekonomické vztahy,“ dodal šéf Senátu.

Kuberova návštěva vyvolává vášně hlavně kvůli tzv. politice jedné Číny. Tu prosazuje jak Peking, tak Tchaj-pej, potíž je v tom, že obě vlády mají za to, že právě ony jsou legitimními nástupkyněmi původní císařské Číny. Na diplomatickém poli má jasně navrch Peking, který uznává jasná většina států, včetně Česka, zemí EU či USA. I když je zahraniční politika v režii vlády, tak Kuberova cesta z pozice šéfa Senátu by pak mohla zpochybnit jednoznačnost české politiky vůči ČLR ještě víc, než když kvůli článku o jedné Číně vypověděla Praha sesterskou smlouvu s Pekingem.

Babiš: Kubera se chce zviditelnit

Podle premiéra Babiše je Kuberova cesta nešťastný nápad. „Pan předseda se asi chce zviditelnit, ale ty důsledky mohou být velice negativní, některé indicie tomu nasvědčují i nyní. Nevím, proč bychom si měli zmrazit svoje ekonomické vztahy s Čínou a totálně se izolovat. Politiku jedné Číny máme od 90. let,“ řekl Právu premiér.

Na Kuberovu námitku, že bychom si neměli nechat od Číny diktovat, s kým se stýkat, Babiš podotkl: „Nikdo nám nic nediktuje, ale usilujeme o ekonomickou diplomacii. Nejsme světová velmoc, nejsme členy Rady bezpečnosti OSN, ale politiku děláme v rámci EU a Visegrádu. Jít s druhou největší ekonomikou světa do totální vztahové války je holý nesmysl.“

USA podpořily Tchaj-wan, americké válečné lodě propluly Tchajwanským průlivem

Svět

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) nelze zatím hovořit o paralýze vzájemných vztahů. „Doufám, že k ní nedojde. Čínští představitelé ode mě několikrát slyšeli, že MZV nemá možnost ovlivňovat aktivity parlamentářů ani volených místních zástupců. V rámci své politiky jedné Číny má ČR s Tchaj-wanem dynamickou a oboustranně výhodnou spolupráci v oblastech, jako jsou obchod, investice, věda, kultura či cestovní ruch,“ sdělil Právu.

Kubera: Čína se bojí, aby nedopadla jako Sovětský svaz

Domácí

Tchaj-wan v ČR investuje víc než Čína

Právě na stále rostoucí obchodní výměnu s Tchaj-wanem se často poukazuje, firmy z ostrova – zejména společnost Foxconn – v Česku investovaly kolem 27 miliard korun, což je více než Čína. Po Japonsku a Jižní Koreji je Tchaj-wan nejvýznamnějším asijským investorem. Zato nedostatek investic ze strany Pekingu kritizoval letos v dubnu třeba Babiš.

Pokud Kubera na Tchaj-wan pojede, citelně se také ochladí jeho dobré vztahy s prezidentem Milošem Zemanem, který Kuberu podporoval na šéfa Senátu. Zatím ale prezident Kuberu ještě neodepsal.

„Každý vrcholový ústavní činitel musí převelice zvažovat zahraničněpolitické aktivity se zřetelem na premisy konsenzu české zahraniční politiky. Pan předseda Senátu je člověkem přemýšlivým a nevidí svět černobíle, proto jistě celou věc pečlivě zváží,“ uvedl pro Právo hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Kubera s Milošem Zemanem při říjnovém setkání nejvyšších ústavních činitelů na Hradě

Kvůli obchodu vyrazí do Číny v neděli na oficiální návštěvu šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO) společně se šéfem sněmovního hospodářského výboru Radimem Fialou (SPD) a podnikatelskou misí organizovanou Svazem průmyslu a dopravy. Pravicová opozice Vondráčka kritizuje za to, že na návštěvu jedou jen dva poslanci a že se tváří jako sněmovní, i když hlavní bude byznys. V Číně už nyní je delegace školského výboru Sněmovny se třemi poslanci ANO a poslankyní SPD.

Anketa

Měl by podle vás šéf Senátu Jaroslav Kubera raději zrušit cestu na Tchaj-wan, aby neohrozil vztahy s Čínou?
Ano
25,2 %
Ne
74,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6791 čtenářů.

Reklama

Související články

Kubera: Mstivost Miloše Zemana je nekonečná

Prezident Miloš Zeman je silný politik a nic nedělá náhodně, řekl v rozhovoru pro Novinky předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Celá záležitost s nejmenováním...

Výběr článků

Načítám