Hlavní obsah

Foxconn

Foto: Foxconn
Článek

Foxconn je světová společnost poskytující kompletní řešení v oblasti informačních technologií, nabízí produkci spotřební elektroniky, výrobu součástek pro komunikační a elektronická zařízení. V Česku má závody v Pardubicích a Kutné Hoře. Svou činností se pak řadí mezi desítku největších firem v ČR podle tržeb.

Firma Foxconn je od sedmdesátých let 20. století registrovaná obchodní značka společnosti Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. Její historie je spjatá s Tchajwanem, klíčovou postavou nadnárodního kolosu je pak jeho prezident Terry Gou.

Po celém světě společnost zaměstnává přes čtyři sta osmdesát tisíc lidí, mimo jiné v Maďarsku, Velké Británii, Spojených státech, Vietnamu, Brazílii a Mexiku. V minulosti byla opakovaně obviňována ze zneužívání pracovníků, konkrétně z jejich přetěžování. Z firemních továren pak vycházejí součástky pro přední světové firmy, například Dell, Hewlett-Packard, Apple, Nokia, Motorola či Sony.  Mimo jiné nabízí všechny díly osobního počítače s výjimkou čipů.

Foxconn CZ s.r.o. vznikla v ČR 18. května 2000 jako regionální výrobní centrála skupiny Foxconn v Evropě. Výrobní prostory se nachází v Pardubicích a v Kutné Hoře, regionální prodejní kancelář v Praze. Do světa pak od nás putují počítače. V roce 2008 firmě patřila šestá příčka - viděno výší tržeb - mezi společnostmi v ČR.

Ve svých závodech v Pardubicích a Kutné Hoře společnost využívá vedle českých zaměstnanců také ve velké míře zahraničních dělníků, mimo jiné z Vietnamu a Mongolska.  Z hlediska počtu pracovníků - kolem jedenácti tisíc osob - patří vůbec mezi největší zaměstnavatele v ČR, na Pardubicku dokonce pomyslný žebříček vede. Z pohledu exportu zboží z republiky stabilně obsazuje druhou příčku, hned po mladoboleslavské Škodě Auto, a.s.

Společnosti se v ČR od počátku celkově daří. Od doby založení české pobočky se objem její výroby každý měsíc stabilně zvětšoval. Například v dubnu 2002 byl vyroben miliontý počítač a záhy nato v listopadu 2002 již počítač dvoumiliontý. Ke konci roku 2002 byla dosažena téměř plná kapacita výroby a už počátkem roku 2004 byl vyroben šestimiliontý počítač.

Úspěchy se projevují i v tržbách. České zastoupení společnosti dosáhlo v roce 2002 výnosů přes 39 miliard korun, oproti 9 miliardám z roku 2001. Rok 2003 znamenal další navýšení k téměř 41 miliardám korun.

Tyto objemy výnosů katapultovaly Foxconn CZ k umístění mezi Top 10 společnostmi v České republice. Na svých webových stránkách firma deklaruje: " Naším společným cílem, který naplňujeme, je být nejlepším výrobcem PC v Evropě a zároveň evropským logistickým centrem mateřské firmy."

Prezident společnosti Terry Gou se v ČR angažoval i jinak. Proslul svou hlubokou oddaností milované manželce Sereně. Před lety jí koupil zámeček na Kutnohorsku, a to v obci Roztěž. Kolem budovy, jež před rokem 1989 sloužila pro rekreaci lidí z novinářské obce a později se proslavila také jako kulisa českého seriálu Život na zámku, začalo záhy růst  luxusní golfové hřiště.

Milostný příběh ale šťastně nekončí. Gouova žena podlehla vážné nemoci ještě před otevřením areálu. Ten nese na její počest jméno Casa Serena Golf a byl otevřen v roce 2007.

Milníky Foxconn CZ

květen 2000založení společnosti
září 2000vyskladněny první výrobky
duben 2002slavnostní ceremoniál otevření nové haly, vyroben miliontý počítač
červen 2003vyhlášen osmou největší společností za rok 2002 v České Republice
leden 2004druhý největší exportét v ČR za rok 2003
leden 2006během 1 měsíce se podařilo vyexpedovat vice než 1 mil. produktů
leden 2008Foxconn je 3. největší společností v ČR (dle výše obratu) a 2. největší exportér
únor 2008doposud vyrobeno 20 milionů počítačů
červen 2008otevření nového závodu v Kutné Hoře

Další informace o společnosti Foxconn najdete na firmy.cz.

Články k tématu

Foxconn investuje miliardy do umělé inteligence

Výrobce počítačů Foxconn testuje ve své dceřiné firmě využití umělé inteligence ve výrobě. Jednou může zčásti nahradit lidskou práci. Na vývoji se bude podílet...

Foxconn v ČR investuje 2,5 miliardy korun

Tchajwanská technologická firma Foxconn chce do roku 2018 investovat v Česku zhruba 2,5 miliardy korun. Oznámil to v úterý premiér Bohuslav Sobotka po schůzce...

Foxconn plánuje v Česku miliardové investice

Tchaj-wanský výrobce elektroniky Foxconn zvažuje do svých závodů v Pardubicích a Kutné Hoře investovat miliardy korun. Vláda v pondělí dala mandát premiérovi...