Hlavní obsah

Dominance dolaru slábne, jeho podíl ve světových rezervách spadl pod 60 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíl amerického dolaru v globálních měnových rezervách klesl na nejnižší úroveň v historii, zjistili analytici americké investiční banky JPMorgan. Úpadek dolaru navíc v posledních letech zrychlil, zatímco čínský jüan je na vzestupu. Informoval o tom server Business Insider.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podíl dolaru ve světových měnových rezervách spadl v posledním čtvrtletí loňského roku lehce pod 59 procent.

Tato historicky nejnižší hodnota byla navíc zaznamenána ještě před válkou na Ukrajině, tedy v době, kdy západní sankce vůči Rusku vyvolaly pochybnosti o spolehlivosti přístupu k dolaru, upozornil Business Insider.

Přitom ještě v roce 2020 byl podíl dolaru skoro 62 procent a v roce 2015 dokonce 65 procent. Akcelerace úpadku je tedy viditelná.

Státní rezervy nevydrží věčně, přiznala šéfka ruské centrální banky

Ekonomika

„Podíl rezerv aktivně alokovaných do aktiv denominovaných v dolaru se od roku 2018 snížil asi o pět procent a tempo se v posledních čtvrtletích zrychlilo,“ uvedli minulý týden analytici JPMorgan.

Pokles dolaru je o to dramatičtější, vezmou-li analytici v potaz hodnoty měn.

Nedávné posílení dolaru totiž maskuje strmější pokles jeho rezervního stavu, zjistili analytici banky, podle nichž vše začalo nabírat na síle od roku 2018, kdy začala obchodní válka USA s Čínou.

V porovnání s jüanem je na tom ale dolar stále výrazně lépe. Jüan měl k čtvrtému čtvrtletí 2021 podle dat Mezinárodního měnového fondu podíl ve světových rezervách jen 2,8 procenta.

Větší měl i japonský jen (5,6 procenta). Nejblíže dolaru pak je euro s podílem 20,6 procenta.

Washington definitivně odstřihl ruskou centrální banku

Ekonomika

Propast v podílech jednotlivých měn by se ale mohla v budoucnu ztenčovat. Jedním z důvodů je i současná válka na Ukrajině, respektive západní sankce.

Ty sice poukázaly na sílu dolaru, když byla Rusku zmrazena takřka polovina všech devizových rezerv, zároveň to ale vyslalo ostatním zemím varovný signál, že přílišné spoléhání se na dolar nemusí být správným řešením.

„Rukojmí politiky USA”

„Použití čínské měny se nevyhnutelně rozšíří a bude hrát ve světě mnohem větší roli. Některé země mají pocit, že jejich ekonomiky by mohly být rukojmím politiky USA, protože dolar je dominantní. Země chtějí diverzifikovat své riziko,“ vysvětlil Baizhu Chen, profesor klinických financí a podnikové ekonomie z University of Southern California.

K tomu Chen zároveň poznamenal, že už teď přes 70 centrálních bank na světě drží určitý podíl jüanu ve svých měnových rezervách.

Řada afrických zemí a některé na Blízkém východě je pak dokonce pravidelně používají při transakcích.

Aby se ale stal jüan vůči dolaru konkurenceschopnější, musela by Čína více otevřít svůj trh a uvolnit nad nim vládní dohled, dodal Chen s tím, že v minulosti se žádná měna, která byla silně kontrolována, nestala v globálních rezervách dominantní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám