Hlavní obsah

Teď už Ukrajinci skutečně postupují, potvrdil analytik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinským jednotkám se daří postupovat na záporožské frontě potvrdil analytik Milan Mikulecký v podcastu Novinek Zbytečná válka. Zmínil i dopad útoků na Krym, ze kterého odcházejí nejen civilisté, ale přesouvají se i ruské lodě do Novorossijsku. Zničené lodě se Rusům nedaří nahradit.

Zbytečná válka s Milanem Mikuleckým Video: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Postup v Záporožské oblasti a jeho obtíže
  • Vliv počasí na ofenzivu
  • Promyšlené útoky na Krym a jejich dopady
  • Boje u Bachmutu a v Chersonské oblasti
  • Ruské potíže v Africe
  • Druhou supervelmocí bude Čína

Podle Mikuleckého je jasně vidět, že Ukrajinci postupují. „Oproti postupu u Bachmutu, kde jde o několik set metrů v lokálně vymezeném území, to, co vidíme teď na záporožské frontě, už můžeme považovat za skutečný postup. Není to jen výběžek do ruských obranných linií, území má i operační šířku,“ uvedl Mikulecký.

Postup je podle něj patrný: „Pesimisté, kteří říkali, že ukrajinská ofenziva nefunguje, že se zadrhla, že nikam nepostoupí, že územní zisky neznamenají nic, pravdu neměli.“

Analytik nicméně ve svém hodnocení zůstal střízlivý. „Rychlost a šířka postupu neznamená prolomení ruských linií a panický rozpad ruských jednotek, které se v tom úseku brání. Já bych se bránil nadšení, že byly prolomeny všechny Surovikinovy linie a podobně,“ varoval.

Mikulecký zmínil, že nevěří, že by se Ukrajinci letos dostali ke břehům Azovského moře. Za klíčové považuje, aby postoupili tak daleko, že by dokázali palbou z konvenčních děl, do kterých je levnější munice než do raketometů HIMARS, přerušit logistický tok mezi severním a jižním uskupením ruských vojsk.

Ukrajina není žádná černá díra, říká konzul ve Lvově David Nový

Zbytečná válka

Složité podmínky pro ofenzivu

Dosavadní postup považuje analytik za velký úspěch. „Ukrajinci útočili do zabezpečené hloubkové obrany bez toho, aby měli vzdušnou převahu nad bojištěm. Nebyla naplněna základní poučka, že by útočník měl mít tří- až pětinásobnou převahu proti obránci,“ uvedl Mikulecký.

Hluboké zaminování, které brzdilo ukrajinský postup, by teď nemělo představovat takový problém. Jak zmínil Mikulecký, nelze si zaminovat vlastní týl a ani Rusko nemá nekonečně mnoho min.

Vhodné období pro útok podle Mikuleckého ale pomalu končí. „Do měsíce, měsíce a půl můžeme čekat příchod rasputice, blátivého podzimu, kdy změkne půda a pohyb je extrémně obtížný,“ uvedl. Očekává zastavení všech mobilních operací minimálně do té doby, než přijde zima a půda zmrzne a bude se po ní zase dát pohybovat.

Pro další ofenzivu nebude ale zcela vhodná ani zima. „Bojiště je nasycené dělostřeleckými prostředky, takže jednou z hlavních činností je dneska umění se strašně rychle zakopat. Protože velice rychle poté, co Ukrajinci postoupí vpřed, se na ně snese brutální dělostřelecká palba,“ uvedl Mikulecký. „Představa, že se do promrzlé půdy někdo efektivně zakopává, je naivní, takže postup v zimě bude obtížnější,“ dodal.

Pro Ukrajince teď bude podle něj důležité, aby dobyté území udrželi. „Pokud se někde vlámu do linie fronty protivníka, tak protahuji vlastní linie a potřebuji víc techniky a víc lidí, abych linie obsadil. Potřebuji linie maximálně rozšířit, abych nebyl pod dělostřeleckou palbou ze tří stran, ale ideálně pouze z jedné,“ vysvětlil Mikulecký.

Ukrajinci vyhánějí ruské lodě ze Sevastopolu

Švamberk i Mikulecký věnovali velkou pozornost i útokům na Krym, kde byla zasažena loděnice v Sevastopolu i velitelství.

„Po útocích na Sevastopol vidíme přesun nebo úprk lodí do Novorossijsku, takže se ruská Černomořská flotila stahuje z účinného dostřelu ukrajinských prostředků,“ zmínil Mikulecký.

Upozornil, že ani zatlačení ruské flotily nezabrání dalším útokům na civilní cíle. Ruské lodě je mohou i tak vypalovat.

Protože ruské střely už dopadly nejen do Polska, ale na rumunské území a možná i do Bulharska, zdůraznil analytik potřebu reakce ze strany NATO v podobě vytvoření bezletové zóny podél hranic s Ukrajinou. „Kromě toho, že bychom ulehčili Ukrajině, zmenšili škody na obilných silech a mateřských školkách, tak tím primárně chráníme nás,“ uvedl Mikulecký.

Zásah velení černomořské flotily Mikulecký považuje za důležitý symbol. „U Sevastopolu je zajímavé, jak systematicky dokázali Ukrajinci postupovat; prvním krokem byla likvidace nejsilnějších prostředků PVO, které Rusko na okupovaném Krymu mělo, ať to byl systém S400, o kterém, ruská propaganda tvrdí, že jiný takový ve světě není,“ podotkl Mikulecký.

Slábnoucí pozice Ruska

Hovořilo se i o tom, že pozice Ruska slábne. „Vidíme ústup Ruska ze slávy. Tím, že Putin rozpoutal válku proti Ukrajině, Rusko ztrácí pozice na jiných místech a na místech, která jsou pro Rusko mnohem citlivější, ať už je to Kavkaz, nebo do budoucna východ Ruska,“ zhodnotil situaci analytik.

Švamberk zmínil, že představa o vzniku multilaterálního světa je mylná. Rusko sice má velký jaderný arzenál, ale jeho výdaje na obranu jsou menší než čínské a výkon jeho ekonomiky ještě nižší, přičemž právě ekonomická síla je klíčová. „Mám pocit, že tu budeme zase svědky vzniku světa bipolárního. Ale Rusko už nebude tím velkým hráčem, nahradí ho Čína,“ dodal Mikulecký.

Oba se pak věnovali situaci v Africe. Ani tam se Rusům podle Mikuleckého nedaří o moc lépe. „V Súdánu jsme viděli útoky na jednotky Sil rychlé podpory (RSF), které měly vždycky blízko k Rusům, byly podporované jak Ruskem, tak wagnerovci,“ řekl Mikulecký. Podle něj Ukrajinci uplatňují izraelský přístup, že „s nepřítelem bojujeme ne pouze na jedné domácí frontě, ale nedopřejeme mu klidu nikde“.

Zmínil i pád Il-76 v Mali, který podle něj nebyl zaviněn poruchou, a domnívá se, že stroj vezl zásoby wagnerovcům. Švamberk zmínil, že ani oni nedokázali potlačit islámské radikály.

Mikulecký si nemyslí, že se Rusům bude dlouho v Africe dařit: „Čína dokáže přinést peníze, wagnerovci dokáží jen peníze čerpat.“

Více si poslechněte v audio přehrávači na začátku článku.

Nepravidelný podcast, který nabízí nejrůznější pohledy na válečný konflikt na Ukrajině a další současné konflikty. Debaty redaktorů zahraniční sekce Novinky.cz a vybraných expertů naladíte také na Spotify, Apple Podcasts nebo platformě Podcasty.cz.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám