Hlavní obsah

Rakovina prsu postihuje i značné procento mužů. Ohroženi jsou hlavně uživatelé marihuany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po rakovině kůže je rakovina prsu nejčastěji diagnostikovaným nádorovým onemocněním. Představuje zhruba až 20 procent všech zhoubných nádorů u žen. V podcastovém pořadu o zdraví Neklepat se dozvíte díky vedoucí lékařce mamodiagnostického centra Radiologické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Lívii Večeřové nejen o prevenci, metodách vyšetření a rizikových faktorech vzniku rakoviny prsu, ale také o skupině pacientů, o níž se moc nemluví. Muži představují značnou část pacientů a zajímavostí je, že rizikovým faktorem je užívání marihuany.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Nádory mohou být bezpříznakové (3:57)
  • Pacientky jsou čím dál mladší (9:36)
  • Čekací lhůty na vyšetření (17:05)
  • Pacientky s BRCA (21:15)
  • Geneticky podmíněné nádory u mužů (23:47)
  • Stud u mužů i u žen (26:35)
  • Rakovina prsu a koronavirus (30:17)
  • Bulky velmi často odhalí ženám jejich partneři (35:05)

Celosvětový den boje proti rakovině prsu připadá na 15. října.

Rakovinou označujeme jakýkoliv zhoubný nádor. Ženy, kterým je více než 45 let, by se měly zúčastnit screeningového programu, ve kterém se hledají počáteční stadia nádoru. Prsa s větším objemem tukové tkáně se dobře samovyšetřují, najít se tak dají i malá ložiska. Prsa velkých rozměrů se tímto způsobem vyšetřují podstatně hůře, protože se ložisko může nacházet v hloubce.

Kardiolog Petr Neužil: Angina pectoris není bolest v krku

Neklepat

„Když se bude nacházet pod povrchem, tak si všimnete, že se vám vtahuje kůže, vtahuje se vám bradavka nebo vám vytéká něco spontánně z bradavky,“ sdělila v úvodu podcastu Lívia Večeřová s tím, že pokud žena něco takového zpozoruje, měla by se co nejrychleji přihlásit do mamocentra na vyšetření.

Ze sta vyšetřených žen osm onemocní

„Ze screeningu z každých 100 vyšetřených žen přibližně 8 onemocní nádorem prsu, ale bavíme se o ženách starších 45 let,“ vysvětluje Večeřová. Optimálním intervalem mezi screeningy jsou zhruba dva roky, ale ne všechny evropské země to mají podobně, například v Anglii je interval tři roky.

„V naší nemocnici jsme dělali rozsáhlou studii a vypočítali jsme, že interval, který se prodlouží mezi dvěma preventivními screeningovými vyšetřeními na více než 3 roky, je rizikový,“ upozorňuje náměstkyně pro výzkum, vědu a grantovou činnost Večeřová.

Foto: Novinky

Lékařka Lívia Večeřová

Věk, stres a obezita

Mezi jeden z nejrizikovějších faktorů vzniku nádoru prsu patří věk. S přibývajícím věkem má žena slabší imunitu, přidružené nemoci, a tak i větší šanci onemocnět. „Rizikovým faktorem může být stres, takové ty velké stresy jako úmrtí v rodině, změna práce nebo rozvod,“ doplňuje Večeřová.

Dalším faktorem je také obezita. „Říká se, že obézní lidé můžou mít tendenci mít rychleji jakýkoliv nádor, protože v tuku se udržují zápalové reakce, a chronický zápal ovlivňuje celé tělo,“ dodává lékařka. Čím dál tím častěji se i vyhledávají ženy, které mají vyšší genetické riziko rakovinou prsu onemocnět. Jde například o ženy, které mají v přímé linii dvě příbuzné s genovými mutacemi, například BRCA 1 a BRCA 2.

Muži se bojí chodit k urologovi, mnohdy se raději uchylují i k léčbě savem

Neklepat

Rakovina prsu u mužů

Přestože se rakovina prsu spojuje hlavně se ženami, touto diagnózou trpí překvapivě i dost mužů, jsou jich až dvě procenta. „Velká většina mužů k nám chodí na vyšetření, protože mají takzvanou pseudogynekomastii, což jsou ta tuková prsa. Děláme jim mamografické i ultrazvukové vyšetření. Pak jsou to klasické gynekomastie, kde je zduřená žláza. Ta se může zvětšit nejrůznějšími vlivy, například léky na prostatu nebo močení. Málokdo ví, že ohroženi jsou kuřáci marihuany,“ říká Večeřová.

Více o mamografických systémech, rakovině prsu u mužů, léčbě a úmrtnosti se dozvíte v další epizodě, kterou si můžete poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Rakovina prsu se nevyhýbá ani mužům. Jaké jsou její příznaky?

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Mamologické ambulance

Reklama

Výběr článků

Načítám