Hlavní obsah

Schillerová: Když nás lidi zvolí, vrátíme EET. A modernější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EET byla třešnička na dortu v našem boji s šedou ekonomikou, musíme se k tomu vrátit, říká bývalá a dnes stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v podcastu PoliTalk. Vzhledem k tomu, že věří, že ve volbách hnutí ANO uspěje a bude si vybírat koaličního partnera, tak už na změnách pracuje. V rozsáhlém rozhovoru komentovala i možnost koalice s SPD a ODS, „kampeličku“ premiéra Petra Fialy nebo dva roky trvající konflikt na Ukrajině a hrozbu Ruska.

PoliTalk: Alena Schillerová Video: Novinky

 
Článek

Už řadu měsíců preference ukazují hnutí ANO jako nejsilnější stranu. Pokud byste se za rok a půl dostali do vlády, co byste určitě zrušili nebo znovuzavedli? Je to třeba EET?

Bezesporu, ale nebude to jediná věc, tady jde o princip. My se musíme vrátit zpátky k politice, kterou jsme razili my, a to je boj s šedou ekonomikou. To není jenom EET, to byla třešnička na dortu, ale jestliže se mě ptáte na něj, tak to nebude EET, jak jste znali.

Protože technologie velmi pokročily. Já mám vytvořenou už pracovní skupinu, kde jsou experti z oblasti IT, podnikatelských svazů, podnikatelé, to znamená lidé, kteří skutečně podporují EET.

Dnes volají podnikatelé: „Vraťme se k EET, protože tady se opět objevuje fenomén výplat na ruku.“ Určitě jste si nemohla nevšimnout zejména v létě „cash only“ na každém kroku. To je fenomén, který chcete vymýtit, a my se k tomu beze sporu vrátíme.

Neumím si představit vládu s ODS. Je tam moc asociálních lidí, říká Schillerová

Domácí

Naznačila jste, že tedy chystáte lepší verzi, jakési EET 2. Je to tak?

Ještě nemáme název.

Jak by to mohlo vypadat? Protože podnikatelé už byli nějak technicky vybavení, to byste změnili?

Zatím jsme měli tři schůzky, chceme být připraveni, pokud nám voliči dají důvěru, nechceme to teprve pak začít chystat. Musíme být připraveni hlavně technicky. Cílem ale je využít maximálně to, co už je. Protože nevěřím, že finanční správa projekt zlikvidovala, ona ho zaslepila.

Také to chceme celé maximálně zjednodušit. Diskutujeme teď i to, koho všeho by se to mělo týkat. To znamená, co s malými podnikateli, kteří využívají paušální daň, třeba malíři pokojů, jestli je tímhle zatěžovat. A já věřím, že jak půjde čas, že budu schopna požádat o konzultaci úředníky ministerstva financí.

Armáda se musí profesionalizovat ve větší tichosti

Jsou to dva roky od ruské invaze na Ukrajinu. Jak vnímáte nebezpečí Ruska v současné době?

Vnímám to a ráda bych zmínila, že tohle je jedna z dost mála oblastí, kde jsme vládu vždycky bezezbytku podporovali. My jsme hlasovali pro všechna usnesení, pro všechny zákony, které se týkaly pomoci a podpory Ukrajině. To bych ráda podtrhla.

Vrátím se k té hrozbě. Vnímáte hrozbu Ruska víc? Je silnější?

Určitě. Rusko je hrozbou. Určitě souhlasím s tím, že rétorika se přiostřuje. Souhlasím s tím, aby se naše armáda profesionalizovala. Jenom si někdy říkám, že to může dělat ve větší tichosti.

Jaký smysl budou mít F35, které dostneme za jedenáct let?
Alena Schillerová

Když v souvislosti se závazkem vůči NATO říkáte: „Naše závazky plnit samozřejmě musíme a chceme, jenom to musí odpovídat tempu, které si můžeme dovolit.“ Znamená to, že kdybyste byli ve vládě, tak byste seškrtali rozpočet armády? Nebo byste 2% HDP respektovali?

Tak my jsme dokonce zvedli ruku pro. Většina našich poslanců, kteří byli přítomni v tu chvíli v sále, tak podpořila zákon se dvěma procenty. Chci připomenout, že jsme osm let byli ve vládách, osm let jsme měli ministerstvo financí a od té doby se výdaje na obranu zdvojnásobily. Samozřejmě přišel covid, tak ta trajektorie se zmírnila, ale pořád to šlo nahoru.

Já jsem pouze řekla, že investice do obrany ano, ale musí mít nějaký smysl. Jaký smysl budou mít F-35, které dostaneme za jedenáct let? Proč neinvestujeme do těžké brigády?

„Česko vstupuje do nové éry.“ Černochová podepsala smlouvu na nákup F-35

Domácí

Když jste říkala, že by se měla armáda profesionalizovat víc v tichosti, narážela jste na výroky náčelníka generálního štábu Karla Řehky? Vám opravdu vadí jeho výroky typu „Musíme se připravit na obranu země“ nebo „Rusko svojí rétorikou směřuje ke konfliktu s aliancí“? Vadí vám volání na poplach?

Zrovna jste říkala výroky, které mi až tak nevadily. On ale přece nemusí každý týden chodit do médií a říkat, že se musíme připravovat na válku.

On je náčelník generálního štábu, má se připravovat v tichosti, já si nevzpomínám, že by jeho předchůdce, kterého jsem si nesmírně vážila, chodil každý týden do médií. Chápu, byla jiná situace. Ale myslím si, že to není úplně jeho role.

Mě napadá paralela – hlavní hygienik, který za krize, tedy za covidu, vystupoval, také varoval lidi. Nebyl to jen ministr zdravotnictví. Není tohle podobné?

Celou řadu politických opatření komentoval ministr zdravotnictví. A hlavní hygienik? Samozřejmě se vyjadřoval k těm konkrétním věcem. Ale zase opakuji, chápu, že bezpečnostní situace je vyhrocená. Ale nejsme ve válce a myslím si, že není dobré strašit naše občany.

Vy ráda mluvíte o míru. Nicméně když se podíváme na to, co se kolem nás děje, Finsko vstoupilo do aliance, Švédsko se chystá. Polsko zbrojí, Pobaltské republiky se chystají na konflikt a staví obrannou linii podél hranic. Německý ministr obrany říká, že už má strategii pro boj s Ruskem. Není nemístné v takovou chvíli politikařit? Neměla by být otázka armády v tuto chvíli apolitická, věcná?

Určitě by měla být nad politikou, určitě by se mělo investovat, určitě by se měla armáda profesionalizovat. To všechno, ať se děje. Ano, možná se moc politizuje. Já si myslím, že i pan náčelník generálního štábu tomu šel naproti. Ale myslím si, ať dělají svoji práci a v tom mají podporu i opozice. Mluvím tedy za hnutí ANO.

Pevně věřím, že policie „Fialovu kampeličku“ šetří

Hnutí ANO se snažilo svolat mimořádnou schůzi ve sněmovně kvůli kampeličce, ve které měl premiér Petr Fiala uložený necelý milion a který nepřiznal. To se vám nakonec nepovedlo. Budete se znovu snažit dostat téma na půdu sněmovny?

Všechno, co on říká, že opomněl uvést, že tam měl podíl, to by se i dalo pochopit. Mě tam zaráží, že z té kampeličky odešlo zhruba pět milionů do bruselské neziskovky New Direction.

A z ní odchází stejná částka do Pravého břehu, což je institut Petra Fialy, který je přímo spjat s jeho jménem. A on by toto měl vysvětlit. A není to nakonec tak, že Pravý břeh, a vznáším tu otázku, financuje pan Kamil Bahbouh?

Tam je kolem kampeličky tolik nepříjemných věcí. Jsou tam šedé eminence ODS. Ztratilo se tam docela dost peněz pro Ukrajinu. Já pevně doufám, že to orgány činné v trestním řízení šetří.

Je to nejprolhanější vláda a nejprolhanější premiér, hřímal Babiš ve Sněmovně

Domácí

Takže je to téma, které chcete dostat ještě znovu do sněmovny?

Já se k němu určitě vrátím ve sněmovně. Minimálně ho vyzvu a připomenu, že uteklo už 14 dní a že se zatím nevyjádřil k mé výzvě, aby věci vysvětlil.

On říká, že už vše vysvětlil.

Ale jak? Já jsem to nepochopila. Čerpám z otevřených zdrojů. Nikde nevysvětlil toky peněz mezi New Directions, mezi Pravým břehem Petra Fialy. Je to obestřeno mlhou a já se určitě budu ptát. Předpokládám, že interpelace budou, takže budu i interpelovat.

Schillerová: Čistému zoufalství zemědělců rozumím. Za nesmysly v Green Dealu ale nemůžeme

Domácí

Celý rozhovor si můžete pustit na videu či v audiopřehrávači v úvodu článku.

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám