Hlavní obsah

Neumím si představit vládu s ODS. Je tam moc asociálních lidí, říká Schillerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nebo není hnutí ANO ochotné jít v případě volebního úspěchu do koalice s SPD? Podle místopředsedkyně Aleny Schillerové jen těžko, protože referendum o vystoupení z Evropské unie je podle ní pro hnutí nepřijatelné. S ODS jsou zase vztahy na bodu mrazu, protože je tam „tolik asociálních lidí“.

Alena Schillerová o koalici s SPD a ODSVideo: Novinky

 
Článek

Volební preference a vztahy mezi politiky byly jedním z témat rozsáhlého rozhovoru s Alenou Schillerovou v podcastu PoliTalk. Celý díl vyjde na Novinkách začátkem příštího týdne.

Už řadu měsíců ukazují preference, že vítězem voleb by mohlo být hnutí ANO. Aktuálně by mohlo získat i 35 procent hlasů. Andrej Babiš už naznačil, že by byl ochoten jít po volbách do koalice s SPD, ačkoliv původně na Novinkách říkal jednoznačně, že to tak nikdy nebude. Jste ochotni jít s SPD do koalice?

On to takto neřekl, já jsem byla u toho. Já si vážím preferencí. Věřím, že občany přesvědčujeme o tom, že jsme lepší alternativou než současná vláda. Andrej Babiš řekl, že se koalice sestavují po volbách, a to je i můj názor. A řekl, že i SPD je demokratická strana, ale neřekl, že bychom s nimi šli do vlády. Můj cíl je vyhrát volby, tak aby bez nás nešlo sestavit žádnou vládu.

Volby by vyhrálo ANO. ODS a Piráti ale posílili

Parlamentní volby

Myslíte, že je to reálné?

Považuji to za reálné už teď. Poslední průzkumy nám přiznávaly 94 poslaneckých křesel. Ale to říkám s velkou pokorou, do voleb je daleko. Nicméně, mít jednobarevnou vládu, to samozřejmě považuji za nereálné, ale je možné zvítězit tak, aby bez nás nešlo vládu sestavit.

Já jsem přesvědčena, že si budeme vybírat koaličního partnera, a my si ho budeme vybírat podle programu. Jestliže se mě ptáte na SPD, tak já odpovím a nebudu se vykrucovat. Já si neumím představit, že bychom šli do koalice se stranou, která by trvala na referendu o vystoupení z EU.

My jsme proevropská strana, nejsme žádní „eurohujeři“, to je pravda. My říkáme, ať se EU reorganizuje, ať se změní věci, ať se nevymýšlí hlouposti, jako jsou různá opatření zeleného šílenství. Ale rozhodně musíme zůstat v Evropské unii.

Vy jste vloni v červenci v rozhovoru pro Novinky rezolutně řekla: Že bychom mohli být ve vládě s SPD? To určitě vylučuji.“ Rezolutní byl i váš předseda Andrej Babiš v našem prezidentském duelu, kde na adresu SPD řekl: „Není to náš koaliční partner a nikdy nebude.“ Je tedy otázka, jestli jste tak rezolutní i nadále nebo spíš čekáte, jak dopadnou volby?

Prostě je to stále stejně rezolutní v tom, že nemůžete být ve vládě s někým, kdo chce referendum o vystoupení z EU. Víc nemám, co bych k tomu řekla. My nechceme referendum o vystoupení z EU.

Takže když by takováto podmínka ze strany SPD padla, kdyby Tomio Okamura řekl, že na tom netrvají, tak by tu byla cesta ke společné vládě?

Kdyby je kdyby. Pokud se Tomio Okamura dostane jako demokratická strana do parlamentu, pokud svou politiku bude nějakým způsobem korigovat, ale to je jeho věc. Já vám jen říkám, jaké jsou pro nás nepřekonatelné podmínky. Takže kdyby padla další podmínka, samozřejmě. On svého času hovořil o vystoupení z NATO. Teď mám pocit, že rétoriku v tomto směru trochu zmírnil. Ale já zase nejsem žádný znalec SPD. Naše spolupráce je na opoziční úrovni a řekla bych, že je korektní, spolupracujeme a je to vidět v Poslanecké sněmovně.

A co koalice s ODS, připadá něco takového v úvahu?

Neumím si to představit, protože tam je tolik asociálních lidí. Premiér Fiala, ministr Stanjura, jejich kroky jsou něco tak bezprecedentního. A já jsem zklamaná z porušení programových slibů, kdy slíbili, že nezvýší daně. Doslova tam mají, že nezmění valorizaci důchodů, nic z toho nedodrželi. Tak bych mohla pokračovat. Obrovské zklamání z arogance.

My se neshodneme na základních věcech, neumím si to představit a myslím si, že by to ani naši voliči nepochopili.

Neshodnete se už ani lidsky? To znamená, jsou vztahy mezi vámi tak narušené, že se už neumíte spolu domlouvat?

Budu úplně upřímná. Já jsem předsedkyně největšího poslaneckého klubu, byť opozičního, a pravidelně jednám s předsedou poslaneckého klubu ODS Markem Bendou. Naše vztahy jsou velmi korektní. V podstatě jsme to my dva, kteří nějakým způsobem posouvají chod Sněmovny, protože celá řada zákonů prochází jako nůž máslem.

Akorát že média to nezajímá. Zajímá je střet. Já to chápu, ale Sněmovna udělala obrovský kus práce a my jsme se na spoustě věcí dokázali domluvit. Například teď redefinice znásilnění, kdy to prošlo díky tomu, že ministr spravedlnosti Blažek jednal s námi, jednal s naší poslankyní Taťánou Malou a dalšími kolegy a dokázali se dohodnout. A takových příkladů bych našla víc.

Z kolika procent se tedy umíte dohodnout?

Tak já si troufnu říct, že to je většina. Takže ano, je tady výjimka, že komunikace s Markem Bendou je za mě velmi korektní. Ale je to jediná, protože třeba ministr financí – dvakrát jsme se sešli z nějakého jeho popudu, nikdy to nikam nevedlo a ta komunikace je velmi, řekla bych, chladná.

Schillerová: Čistému zoufalství zemědělců rozumím. Za nesmysly v Green Dealu ale nemůžeme

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám