Hlavní obsah

Schillerová: Čistému zoufalství zemědělců rozumím. Za nesmysly v Green Dealu ale nemůžeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a koaliční politici zbytečně zemědělce nálepkují, všichni z nich přitom mají pádné důvody ke stávce – říká k týdnu protestů farmářů místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová v pořadu PoliTalk. Nesmyslná nařízení v rámci Green Dealu jsou podle ní potřeba pozastavit a zrušit. Jestli na to budou mít politici sílu, se ale ukáže až po volbách do Evropského parlamentu.

Alena Schillerová o stávkách zemědělců Video: Novinky

 
Článek

Reakce na stávky zemědělců je součástí rozsáhlého rozhovoru s Alenou Schillerovou. Celý vyjde na Novinkách začátkem příštího týdne.

Máme za sebou týden protestů zemědělců. Co říkáte na jejich důvody? Rozumíte jim?

Naprosto jim rozumím. Já si myslím, že lidi vyhnalo do ulic čisté zoufalství. Ať už to byla stávka pondělní, nebo čtvrteční. Možná mohli protesty lépe koordinovat, protože pak to zbytečně zavdává příčinu některým politikům, zejména z řad pětikoalice, včetně pana premiéra, kteří je nálepkují a rozdělují na ty hodné a zlé. Já si ale myslím, že všichni mají stejné a pádné důvody.

Co trápí demonstrující v Praze? Byrokracie, Green Deal, ale také korporátní chapadla

Domácí

Každopádně zemědělci si stěžují na přílišnou byrokracii, jak ze strany státu, tak ze strany EU. A to je přece práce politiků, tedy i politiků bývalé vlády?

Oni se hlavně vymezují vůči nesmyslným opatřením, která jdou ze strany EU. Nejsem expertka na zemědělství, ale jako političku mě to musí zajímat. My tady máme nesmyslné cíle do roku 2030 a už se začíná uvažovat o cílech do roku 2050. To je úplně čiré zoufalství. Proto je strašně důležité přijít k evropským volbám a dostat tam lidi, kteří budou mít zdravý rozum a nebudou se podílet na tomto zeleném šílenství.

Pravdou ovšem zůstává, že Babišova vláda dala Green Dealu zelenou.

To je jeden z mýtů, který tu je, ale tak to není.

Ale je, přece jste to schválili v roce 2019.

Ano, ale co se schválilo. Schválilo se to, že chceme mít zdravou přírodu, chceme mít zdravé životní prostředí. Schválila se jakási deklarace a za tím si i stojíme. Ale jednotlivá nesmyslná opatření, která z deklarace padají a snaží se jim Evropský parlament, Evropská komise dávat život, tak ty jsou tady za Fialovy vlády.

Tam se schválilo, že bude omezení aut se spalovacími motory. Tam se zvažovaly emise, promiňte, že to řeknu lidově, na prdění krav - to naštěstí neprošlo. Tam se řešilo to, že se nařídí zateplování domků z osmdesátých let, a tak bych mohla pokračovat.

A proti tomu všemu jste se tedy postavili v Evropském parlamentu?

Ano, ano, samozřejmě. Naši europoslanci, ať už je to europoslanec Hlaváček, Knotek, Kovařík, hlasují vždy proti tomu.

Jak tu Zelenou dohodu teď vnímáte, co se bude muset změnit? A jak za to budete tedy v Evropském parlamentu bojovat?

Já hlavně doufám, že po evropských volbách, které jsou sedmého a osmého června letošního roku, se tam dostanou lidé, kteří budou mít zdravý selský rozum. Ano, někdy slyším názory, že tam budeme mít jen pár poslanců, co ti zmohou, ale to není pravda.

Když se tam dostanou podobně smýšlející lidé, tak vytvoří samozřejmě větší frakce, a potom mohou určité věci prosadit. Takže my budeme bojovat za to, aby se celá řada věcí buď zastavila, pozastavila, nebo změnila či zrušila.

KOMENTÁŘ: Zelený zákal zaslepuje Evropskou komisi – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám