Hlavní obsah

„Česko vstupuje do nové éry.“ Černochová podepsala smlouvu na nákup F-35

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou republiku budou chránit od roku 2035 americké stíhací letouny F-35 za celkem 150 miliard korun. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pondělí společně s americkým velvyslancem Bijanem Sabetem podepsala memorandum o porozumění mezi Českem a USA a smlouvu na nákup letounů 5. generace. Učinila tak zhruba o měsíc dřív, než měl uplynout nejzazší termín.

Černochová podepsala smlouvu na nákup F-35.Video: Jan Menšík, Novinky

 
Článek

„Slíbila jsem, že smlouva na americké letouny F-35 bude uzavřena nejpozději do konce března, a dnes jsem tento slib splnila. Touto mezivládní dohodou vstupuje naše země a také armáda do nové éry. Do éry, kdy se nejenom vojáky, ale už i moderní technikou řadíme do první ligy evropských členů NATO. Stroje 5. generace jsou totiž páteřním letounem Severoatlantické aliance,“ uvedla po podpisu šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS) s tím, že akvizicí dojde ke zvýšení bojeschopnosti české armády.

Memorandum o porozumění mezi Českou republikou a USA v pondělí podepsala Černochová s velvyslancem Spojených států amerických Bijanem Sabetem. Tzv. akceptační dopis LOA (Letter of Offer and Acceptance), kterým se uzavírá kupní smlouva mezi oběma zeměmi na stíhačky, pak podepsal vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany Lubor Koudelka.

„Před 25 lety vstoupila Česká republika do rodiny NATO a dnes se připojuje k rozrůstající skupině 18 zemí, které spoléhají na F-35 k zajištění své bezpečnosti. Tato volba přinese sílu a vedoucí postavení českých vzdušných sil na další desetiletí!“ dodal na síti X velvyslanec USA v Česku Bijan Sabet.

Původně se počítalo s tím, že by smlouvu podepsala ministryně se svým americkým protějškem Lloydem Austinem, kvůli jeho zdravotním problémům se však zvolila jiná varianta.

Pavel: Prvních 12 letounů F-35 pro Česko vznikne v italském závodě Cameri

Evropa

Nákup čtyřiadvaceti amerických stíhacích letounů 5. generace Lockheed Martin F-35A Lightning II schválila vloni v září vláda premiéra Petra Fialy (ODS). První stroje by do Česka podle aktuálních informací měly dorazit v roce 2031, poslední pak nejpozději do roku 2035, celkem bude pořizovací proces probíhat 11 let. Je tedy jasné, že české nebe budou do roku 2035 chránit švédské gripeny, jejichž pronájem má skončit v roce 2027, po uplatnění opce v roce 2029, o dalším prodloužení se jedná. „Jednání o provozování těchto letounů do tohoto období se švédskou stranou intenzivně probíhají,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Ministryně obrany Jana Černochová podepsala smlouvu na nákup F-35.

Při podpisu smlouvy byl v pondělí přítomen také náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. „Systém F-35 je jediný, s nímž můžeme obstát na bojištích budoucnosti a který zároveň bude zárukou, že se v případě potřeby dokážeme společně s našimi spojenci efektivně bránit vnější agresi,“ řekl následně.

Černochová: Částka je to vysoká, ale další nákupy neohrozí

Životní cyklus strojů je počítán minimálně do roku 2069. Nákup přijde na 106 miliard korun, dalších 44 miliard bude stát příprava na jejich provoz. Peníze půjdou z rozpočtu ministerstva obrany, činit by tato částka měla v průměru necelých 7,3 procenta plánovaných ročních výdajů na obranu. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti odhaduje resort obrany na 322 miliard.

Ačkoliv jde podle dřívějšího vyjádření ministryně obrany o vysokou částku, kterou bude muset Česko v příštích letech vynaložit na pořízení letounů a souvisejících nákladů, tak nedojde k ohrožení ostatních armádních nákupů.

Záměr nakoupit stíhačky F-35 dlouhodobě budil rozpaky zejména kvůli řadě nejasností, především spjatých s celkovými náklady. Kritikou se netajila politická opozice, která upozorňovala na vysoké náklady v době, kdy je potřeba šetřit státní rozpočet.

Součástí kontraktu je taktéž dojednaná průmyslová spolupráce s tuzemskými firmami. Celkem je pro 13 podniků a univerzit připraveno 11 projektů se výrobcem Lockheed Martin a tři projekty s firmou Pratt & Whitney, a to úhrnem za 15,3 miliardy korun. České firmy se budou podílet na výrobě komponent, výzkumu a vývoji, výcviku pilotů a údržbě či servisu a opravách F-35.

Lockheed už druhý rok po sobě nesplní dodávky objednaných F-35

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám