Hlavní obsah

Je to nejprolhanější vláda a nejprolhanější premiér, hřímal Babiš ve Sněmovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci se na popud hnutí ANO sešli ve čtvrtek k mimořádnému jednání o podílu premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatelské družstevní záložně. Chtěli vysvětlení, proč si Fiala vybral pro své úspory kampeličku, ve které se podle médií pohybovaly i pochybné osoby. Vystoupili však jen řečníci s přednostním právem, program schůze nebyl schválen.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny, která 8. února 2024 řešila na svém mimořádném zasedání nezaznamenaný majetkový podíl premiéra v Podnikatelské družstevní záložně. V pozadí Petr Fiala a Vlastimil Válek.

Článek

„Je to nejprolhanější vláda, nejprolhanější premiér. Oni lžou. Lhali před volbami. Dneska bude pan premiér vystupovat a bude zase lhát,“ rozohnil se Babiš na úvod jednání v proslovu, který se tématu schůze dotýkal jen částečně.

Babiš vytkl vládě její politiku, včetně nákupu bojových letounů F-35 a postoj ministryně obrany Jany Černochové (ODS), která jej podporuje. Babiš dlouhodobě tvrdí, že stíhačky F-35 jsou pro Česko zbytečné a příliš drahé. Nelíbí se mu, že náklady na jejich koupi a provoz by měly do roku 2069 činit asi 322 miliard korun. Šéf ANO míní, že vláda měla raději jednat o prodloužení nájemní smlouvy na gripeny.

„Mám tady analýzy a budete čumět. Rozdíl mezi F-35 a gripenem! Uvidíte tady geniální analýzu o životnosti a nákladnosti jednotlivých letadel,“ sliboval Babiš.

Vláda argumentuje tím, že F-35 jsou to nejmodernější na trhu a nakupují je i další spojenci v NATO, s tím ale Babiš nesouhlasí.

Mimořádná schůze poslanců s názvem „Zapomenutý milion premiéra Fialy v pochybné kampeličce, podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz“ se měl však věnovat podílu Fialy v Podnikatelské družstevní záložně. Předseda vlády jej zapomněl přiznat v majetkovém přiznání, což zdůvodnil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl.

Podle ANO je záložna podezřelou institucí, ve které se mohou prát špinavé peníze. „Chceme od pana premiéra jasné vysvětlení, co to všechno znamená,“ dodal Babiš.

Reagoval na informace médií, že za kampeličkou stojí lidé, kteří v minulosti čelili podezření ze zapojení do nelegální činnosti, například manažer Kamil Bahbouh. Ten měl podle zjištění médií blízko i k vrahovi, po kterém pátrala policie.

„Takto hloupě by neinvestoval ani bezdomovec, tak se nabízí otázka: proč jste tak učinil? Já totiž nevěřím ani na minutu, že to bylo kvůli diverzifikaci,“ poznamenal k tomu první místopředseda Sněmovny a ANO Karel Havlíček. „Petr Fiala musel vědět, že dává peníze do pochybné instituce. Nebylo možné, abyste neznal ostatní podílníky,“ dodal.

S tím souhlasí i šéfka klubu poslanců ANO Alena Schillerová. „99 družstevníků jsou tři třídy na gymnáziu, dva poslanecké kluby. Tvářit se, že je to anonymní dav, by mohl člověk s pokročilou ztrátou paměti,“ podotkla.

Okamura se dožadoval premiérovy přítomnosti

Na jednání hovořili jen řečníci s přednostním právem. O slovo se přihlásil i šéf SPD Tomio Okamura. Když u řečnického pultíku zjistil, že se Fiala vzdálil na moment ze sálu, začal jej volat zpátky. „Pane premiére, kde jste? Pane premiére, pojďte zpátky do sálu!“ volal, dokud se Fiala do jednací místnosti nevrátil.

Ke kritice opozice se vyjádřil i Fiala. Zopakoval, že za své pochybení v majetkovém přiznání se omluvil. Stav svých financí prý nemá důvod tajit a nemá se za co stydět.

„Když se mě někdo na moje majetkové poměry zeptá, nemám žádný problém o nich mluvit. O svých příjmech mluvím konzistentně, otevřeně. Uvědomuji si, že to, co mám, je z veřejných zdrojů,“ prohlásil předseda vlády.

Krátce po jeho vystoupení Sněmovna nechala o návrhu programu hlasovat. Vzhledem k postoji koaliční většiny jej zamítla, samotná schůze se tak neuskutečnila. V úvodní debatě tak mohli promluvit pouze řečníci s přednostním právem, tedy předsedové poslaneckých klubů, vedení Sněmovny a předsedové stran.

Majetkové přiznání musí odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů každý rok. Z konzultace s experty podle dřívějších vyjádření Fialy vyplynulo, že případná až padesátitisícová pokuta za pochybení je možná už promlčená. Pokud se to potvrdí, premiér chce věnovat 50 tisíc korun na charitu.

Černochová se pochlubila tričkem s F-35, jedno věnovala Babišovi

Domácí

Reklama

Související články

Babiš: Ustoupíme od F-35, pokud nebudou včas

Stíhačky F-35 nepotřebujeme. Doufám, že pokud je Američané nedodají v termínu, půjde od dohody ustoupit, uvedl v rozhovoru pro Novinky a Právo předseda ANO...

Výběr článků

Načítám