Hlavní obsah

Předsevzetí v reálném životě matky: Proč někdy nejdou věci podle plánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novoroční předsevzetí jsou tradicí, která se objevuje na začátku každého nového roku. Lidé si stanovují cíle, kterých by chtěli dosáhnout během následujících 12 měsíců. Matky jich mají nespočet, ale nakonec se smíří jen s tím, že ve zdraví přečkají ony a jejich děti další rok. V nové epizodě rodičovského podcastu probírají dvě matky své i cizí plány pro rok 2024.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • O zajímavých předsevzetích (11:00)
  • Jak probouzet empatii u mužů (17:28)
  • O nastavení mysli, bez kterého to nejde (23:56)

Novoroční předsevzetí. Věc, kterou všichni známe a máme rádi. Nebo ne? Každý rok se snažíme apelovat na svá „lepší já“ a stanovujeme si cíle, které vypadají krásně na papíře nebo v příspěvcích na Instagramu. Pokud ale i vám předsevzetí v prvních týdnech roku proklouzávají mezi prsty, nebojte se, nejste v tom zdaleka sami.

Začátkem ledna si říkáme, že tentokrát to bude jiné. Tento rok nezklameme. A pak to začne. Posilovny jsou plné nadšených nováčků, kteří brzy zjistí, že čerstvě zakoupené sportovní oblečení samotné nepomůže. A co diety a vyplňování kalorických tabulek? První dny jsou plné odhodlání, ale nakonec se ocitneme večer před televizí s pizzou a čokoládou, a uklidňujeme se planými sliby, že zítra ráno začneme znovu.

„Teď jsem zrovna četla post jedné známé, že letos má jen a pouze pět předsevzetí. Nechyběly tam položky jako víc cestovat, zhubnout dvacet kilo apod. U některých jsem si říkala, že se splnit dají, ale jiné byly trochu přehnané,“ komentuje v podcastu jedna z matek.

Od šití porodních poranění ke kabelkám. Gynekoložka odpovídá na všechno, co jste o porodu chtěli vědět

Po mateřských stopách

Velké plány často zůstávají jen na papíře, aniž by došlo k jejich naplnění. Lidé mají tendence si stanovovat příliš vysoké cíle, které jsou nereálné nebo příliš ambiciózní. Když se pak nedostanou k jejich uskutečnění, mohou se cítit frustrovaní a zklamaní sami sebou.

„Je to hlavně o nastavení mysli. Já nejsem typ člověka, co si řekne, že začne další ráno hubnout a opravdu začne hubnout. Já na to potřebuju mít nastavený mindset, musím na to mít chuť, která se sama objeví, a já jdu do toho. Občas se i objeví a nejdu do toho. Ale nevyčítám si to,“ přidává svou zkušenost druhá z matek.

Novoroční předsevzetí ale mohou odvádět pozornost od důležitých životních změn a cílů, které by mohly být důležitější než ty, které si lidé stanovují na začátku roku. Je nutné si uvědomit, že změna může přijít v každý okamžik a nemusí být omezena pouze na začátek nového letopočtu.

Možná je načase odložit myšlenky a plány ohraničené datem, a hledat spíš cestu, jak být postupně a klidně jen po malých krůčkách lepší během celého roku, ať už se jedná o změnu ve stravě, pohybu, nebo starosti o vlastní duševní zdraví. K tomu v odpočinkové epizodě podcastu Po mateřských stopách moderátorky nabádají.

Dnešním dílem provázejí Tereza Rakoušová a Žaneta Stratílková.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám