Hlavní obsah

Od šití porodních poranění ke kabelkám. Gynekoložka odpovídá na všechno, co jste o porodu chtěli vědět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se sdělují špatné zprávy po screeningu těhotným? Proč je občas lepší hodit porodní přání za hlavu? Je strach ze špatně píchnutého epidurálu oprávněný? A jak jsme na tom v porodnictví ve srovnání se zbytkem světa? Na otázky odpovídá gynekoložka-porodník Markéta Jelínková, host nového dílu odpočinkového rodičovského podcastu Po mateřských stopách.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Úroveň českého porodnictví (9:09)
  • Jak funguje epidurál (23:59)
  • Jedno dítě, žádný dítě? (35:15)
  • Návrat ke slow fashion (45:17)

Porodní plány prý některé nastávající maminky stahují z internetu. Doktoři a porodníci pak stojí před nelehkým úkolem, a to projít s těhotnou jedno přání po druhém a vysvětlit, co přesně to znamená a jaká rizika, výhody a nevýhody dané přání přináší.

Nejlepší představy o vlastním porodu mohou ztroskotat na jednoduché nepohodě nebo jedné špatně řečené větě. Zdravotnický personál dobře ví, že během probíhajícího porodu a v oddělení šestinedělí jsou matky velmi citlivé, proto je nutné k nim přistupovat s extrémní empatií a lidskostí. Stejně tak postupuje Markéta i v případě, kdy musí na screeningu těhotným sdělovat špatné zprávy.

Co se týče porodní asistence, nejnovější trend je vytvoření porodních center přímo v nemocnicích. Jedná se o koncept, který slučuje co nejvíce možného z domácích porodů spolu s nejlepší péčí blízkých doktorů. Ideální a bezproblémový porod se tam obejde bez zásahu doktora, stačí být v dobrých rukách porodní asistentky.

Jedna z moderátorek se o své pozitivní zkušenosti s porodem v centru porodní asistence rozpovídá. Pro vystrašené budoucí rodičky se jedná o dobrou zprávu. Skutečně již existují místa, která nabízejí klidnější a osobnější přístup k porodu, což je vítaná změna od sterilní atmosféry běžných porodních sálů a nemocnic.

Mateřství bez retuše. Když se očekávání a realita neshodují

Po mateřských stopách

Je po prvním císařském řezu nutné jít i podruhé na sekci?

„Není to vždy nutné. Určitě záleží na tom, proč se právě ten první císařský řez dělá. Když je to třeba v průběhu porodu a hlavička miminka tam nějak špatně naléhá na pánev, nebo je třeba samo miminko koncem pánevním (to je taková klasika), tak není důvod, proč to nezkusit podruhé přirozenou cestou. Samozřejmě to nejde vždycky, jsou tam případy, kdy se určitě doporučí druhý císařský řez,“ vysvětluje gynekoložka v rozhovoru.

V uvolněném povídání se moderátorky ptají na vše možné, co z oblasti porodnictví chtějí osvětlit. Řeč přijde na riskantní domácí porody a porodní komplikace. Postupně se svěřují se svými zážitky z vyvolávaných porodů a s přístupem personálu v porodnici nebo na oddělení rizikového těhotenství.

Nakonec přijde řeč i na Markétinu novou vášeň - šití, které si našla jako koníček pro překlenutí dlouhé rodičovské dovolené. Ze vzorované bavlny nebo plátna vytváří ladící sety kabelek a batohů pro rodiče a dítě. Do porodnictví se ale rozhodně hodlá vrátit.

Dnešním dílem provázejí Tereza Rakoušová a Žaneta Stratílková.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám