Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Na čem se shodne Putin s odpůrci? Že viníkem je Západ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko je dnes obecně vnímáno jako země, v níž vládne Vladimir Putin a proti němu stojí menšina odpůrců, přičemž nelze čekat, že by pozice hlavy státu a opozičníků měly styčné body. Zní to logicky. Ve skutečnosti je to jinak.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

Putin, nebo muž, který jako Putin vypadá a mluví (stále totiž panuje nejistota, zda nejde o dvojníka), nedávno hovořil na summitu Ruska a afrických zemí. Vysvětlil, že za špatnou ekonomickou situaci ve světě včetně problémů se zásobováním obilím, které v realitě blokuje Rusko, může Západ. Putin, formálním vzděláním špion a právník, prohlásil, že světové trhy narušily USA a EU prostřednictvím emise peněz.

Jako příčinu uvedl ruský prezident, že Západ umí „jenom blábolit“, provádí vymývání mozků svého obyvatelstva a lidem v jiných zemích nutí svá vysvětlení. „(Západ) tedy veškerou vinu a chyby hází na Ruskou federaci,“ postěžoval si Putin.

Někdejší ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který téměř v každém veřejném výstupu hrozí Západu jadernou zkázou, zároveň prohlásil, že za změnu, která se mu přihodila, kdy z politika, který se tvářil prozápadně a demokraticky, se stal muž se slovníkem štamgasta čtvrté cenové kategorie, můžou jedině Spojené státy americké.

To jsou ale špičky současné ruské státní moci, která kráčí ostře protizápadní cestou. A co takový citát? „Západ, který poháněla koloniální mentalita a cynická vypočítavost, dělal všechno, aby rukama Ruska zajistil bezpečnost v severní Eurasii, počítal s Ruskem jako se spojencem a vycházel vstříc jeho koloniálním ambicím.“ Tuto kritiku Západu nezveřejnil žádný kremelský funkcionář, ale historik a spisovatel Sergej Medvěděv (není příbuzným Dmitrije, kterého zkazily Spojené státy americké). Tento pán má u Putinových odpůrců dobrou pověst.

Medvěděv je natolik přesvědčen, že za současnou situaci Ruska může Západ, protože svého času nezajistil, aby si Ukrajina, Bělorusko a Kazachstán ponechaly sovětské jaderné zbraně, které nakonec připadly Rusku, že svůj text uzavírá hněvivou větou na adresu západních politiků (omlouvám se za výrazivo, ale tak je to v originálu): „Báli jste se rozšíření jaderných zbraní v 90. letech přes Ukrajinu a Bělorusko, jejichž suverenitu nebral nikdo vážně, tak tady máte jejich rozšíření rukama wagnerovců a šíleného švába Lukašenky. Stratégové, k…a.“

Sergej Medvěděv není jediný ruský opozičník, který obviňuje Západ, že včas nezlikvidoval Putina a nezajistil v Rusku demokracii. Podobné motivy jsou často přítomny u výrazných exilových publicistů jako Viktor Šenderovič, Vladimir Pastuchov a dalších. Tato pozice navozuje dojem, že ruská politická mysl není schopna zbavit se svalování všeho špatného ve své zemi i ve světě na někoho jiného, konkrétně na Západ. Rozdíly mezi Kremlem a jeho odpůrci jsou v této věci minimální.

Reklama

Výběr článků

Načítám