Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Antisemitismus v Rusku znovu zvedá hlavu

Vladimir Putin řekl ruským Židům, že jeho vojáci „během speciální vojenské operace bojují proti přímým následovníkům nacismu“. Vyzval k pochopení, „k jakým ničivým následkům vede ignorace každého projevu nacionalismu, antisemitismu, xenofobie“. Před sedmi lety Putin chválil Goebbelse jako „talentovaného muže“ ruským rabínům. Tentokrát nic podobného nezaznělo.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

Koncem loňského roku řekl bývalý hlavní moskevský rabín Pinchas Goldschmidt, že Židé by měli co nejdříve opustit Rusko, než z nich režim udělá obětní beránky kvůli neúspěchům na Ukrajině. Minulý pátek, 12. května, zveřejnilo izraelské ruskojazyčné médium Dětali text, jehož autor Emil Šlejmovič se vrací k trestnímu stíhání režisérky Ženi Berkovičové za divadelní představení Finist, jasný sokol (psal jsem o tom před týdnem).

„Je zjevné, že si putinovští satrapové vybrali Žeňu Berkovičovou jako ‚sakrální oběť‘ nikoli za divadelní hru, kterou režírovala, a dokonce nikoli za její protiválečné básně, to jsou jen záminky pro verdikt. Je to kvůli ‚nesprávnému‘ příjmení. Antisemitské bahno už pokolikáté proráží tenký led zdánlivé slušnosti v Rusku,“ napsal Šlejmovič. Připomněl, že údajný expert, jehož posudek poslal Berkovičovou do vazby, je ve skutečnosti „echtovní antisemita, který se netají se svými názory“.

Zmíněný Roman Silanťjev v rozhovoru pro telegramový účet Lomovka řekl, že hra, kterou režírovala Berkovičová, propaguje islámský terorismus a že to dělají také Židé, aby poškodili Rusy. „Když se na to dívám – přitom wahhábisté chtějí všechny Židy vykořenit – tak tedy když se dívám, je to s odpuštěním nějaká postmoderna. Ale my to máme, je to v našich známých divadlech. Tohle neřádstvo je třeba zastavit,“ řekl Silanťjev.

Profesor filologie Michail Dymarskij z Gercenovy státní pedagogické univerzity po prozkoumání těchto pasáží došel k závěru, že Silanťjevův komentář obsahuje známky antisemitismu. Sám Silanťjev však prohlásil, že „proti Židům nic nemá“ a že antisemitismus „v podstatě podněcuje sama Berkovičová“.

Mezitím populární ruské bulvární médium Life zveřejnilo materiál, v němž ujistilo své čtenáře, že Berkovičová pochází z rusofobské židovské rodiny, tudíž jde proti skutečným zájmům ruského národa. Připomnělo, že její otec žije v Izraeli, matka zveřejňuje v sociálních sítích vlajky Ukrajiny a Izraele a všichni jsou spojeni s dalším Židem Michailem Chodorkovským. Bulvár neopomněl ani 88letou babičku Berkovičové, spisovatelku Ninu Katerliovou, jejíž povídka Stařenka beze spěchu vydaná v roce 1989 je součástí zlatého fondu ruské literatury a rovněž se týká židovství v SSSR.

Putin rád opakuje, když zdůvodňuje ruská zvěrstva na Ukrajině, že je to proto, že tam údajně „znovu zvedá hlavu fašismus“. Mezitím v jeho zemi doopravdy znovu zvedá hlavu tradiční ruský antisemitismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám