Hlavní obsah

I po smrti lze udělat dobrý skutek. Darujte nám své tělo, říká profesor Kachlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když nás trápí zdravotní potíže, přejeme si, aby se o nás starali co nejlepší lékaři. Avšak medicínský pokrok by se nemohl uskutečnit bez těl zemřelých dárců. Na nich se totiž studenti medicíny učí, jak lidské tělo vypadá. Těla slouží i pro etablované lékaře, kteří tímto způsobem mohou vyzkoušet nové operační metody. O tom, jak se tyto „výukové materiály“ získávají a co se s nimi všechno děje, přišel do podcastu Neklepat! pohovořit přednosta Ústavu anatomie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy David Kachlík.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Pokud chcete darovat orgány, nelze už darovat tělo
  • Totožnost dárců je anonymní
  • Pro studenty jsou těla prvními pacienty, etika je velmi důležitá
  • Pohřby jsou bez těla, ale rodině lze vrátit popel zemřelého
  • Lípa srdčitá jako poděkování dárcům

Znalost anatomie lidského těla je pro každého lékaře naprosto zásadní. „Kromě knih a virtuální reality, kterou nám moderní doba nabízí, je nezastupitelná pitva. Pro pitvu potřebujeme právě těla. Ta můžeme získat v rámci naší legislativy pouze od dobrovolných dárců, kteří s námi za života podepíšou smlouvu,“ řekl v úvodu podcastu David Kachlík, přednosta Ústavu anatomie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Uzavření takové smlouvy je podmíněno podpisem tří stejnopisů a následně ověřením tohoto podpisu, což lze udělat na poště, CzechPointu nebo úředník váš podpis ověří doma.

Anesteziolog Josef Škola: Předchůdce dnešní anestezie je kokain, dodnes se používá

Podcasty a pořady

Ne všechna těla jsou pro Ústav anatomie vhodná

Pokud dárce zemře tragickou nebo násilnou smrtí, předchází anatomické pitvě soudní, nebo patologická pitva. Takové tělo už nemůže být využito pro výukové účely. „K nám se dostává jenom dvacet až třicet procent těch dárců, kteří vyjádří tu touhu,“ doplňuje profesor s tím, že tělo, u kterého je narušena jeho integrita, nemůže být v ústavu upotřebitelné.

Těla jsou také odmítána ve chvíli, kdy dárci zemřeli prudce nakažlivou chorobou, jakou je například ebola nebo žlutá zimnice.

Foto: Novinky

Profesor David Kachlík

Ústav neodmítne ani tělo člověka s rakovinou, podle přednosty totiž mají studenti jedinečnou možnost vidět rozdíl mezi zdravým mrtvým tělem a nemocnou tkání zemřelého člověka.

Mrtví učí živé

„Když jednou na pitevně někde něco přeříznete, budete si to pamatovat a už nikdy se to nestane na pacientovi,“ říká profesor Kachlík a dodává, že totožnost dárců je anonymní. Známé je pouze jejich pohlaví, věk v době úmrtí a popřípadě diagnózy, kterými trpěli.

Anatomické pitvy také slouží doktorům k vyzkoušení experimentálních operací. „Lékaři si u nás vyzkoušeli operaci, kdy akutně otevřou hrudník a jsou schopni přistoupit k plicím a k srdci a řešit jejich poranění. Měsíc na to na Novodvorské nějaký útočník pobodal ženu a jim se podařilo ji zachránit tímto výkonem,“ uvedl přednosta.

Diagnostika nádoru kosti je pro laika téměř nemožná, nesmíte se nechat u lékaře odbýt

Podcasty a pořady

Podle Kachlíka mnoho lidí ani netuší, že mohou své tělo po smrti darovat. „My tělo sice rozpitváme, ale některé z orgánů si necháváme delší dobu. I kosti nebo lebky zůstávají ve sbírkách desítky a mohou zůstat i stovky let. Tělo může opravdu sloužit generacím studentů,“ vysvětluje přednosta a dodává, že pro ideální průběh výuky by takových těl potřebovali deset tisíc. Zatím ale mají 800 smluv.

Lípa jako spojení světa živých a mrtvých

V areálu teoretických a preklinických ústavů v Plzeňské ulici se v roce 2021 otevřelo pietní místo a vysazena zde byla lípa srdčitá jako symbol spojující svět živých a mrtvých. Na ní jsou zavěšeny lístečky s křestními jmény zemřelých dárců. Je zde také lavička pojmenovaná po první zemřelé dárkyni Marcele a pro dárce a jejich příbuzné zde bude uspořádána i ekumenická bohoslužba.

„Čím víc dárců bude, tím víc my můžeme dělat výuky a vědy. Může to vést k tomu, že naši a vaši lékaři budou zkušenější, lepší a kvalitnější,“ dodal Kachlík.

Ženská viagra je mýtus, zatím neexistuje. Český sexuolog vzpomíná i na kopřivu v močové trubici

Podcasty a pořady

Více o tom, jak a proč darovat své tělo po své smrti Ústavu anatomie, kdo jsou nejčastější dárci nebo jak se řeší pohřeb dárce těla, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:
Dárcovské programy

Výběr článků

Načítám