Hlavní obsah

Diagnostika nádoru kosti je pro laika téměř nemožná, nesmíte se nechat u lékaře odbýt

Praha

Ortopedie se zabývá pohybovým aparátem člověka, konkrétně prevencí, léčbou a rehabilitací. Kdežto onkologická ortopedie zkoumá jak nádory kostí, tak i měkkých tkání. O onkologických onemocněních pohybového aparátu v dnešním dílu podcastu Neklepat! hovoří vedoucí centra a chirurgické části onkologické ortopedie Jan Lesenský z Fakultní nemocnice Bulovka a jeho pacientka Alice Rybáčková, které zachránil život.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Nejagresivnější nádory postihují nejmladší pacienty, sarkomy měkkých tkání postihují pacienty dospělé (5:42)
  • Praktický lékař by měl mít „onkologický reflex“ (8:44)
  • Místo nádoru jí řekli, že má artrózu třetího stupně, lékařka odmítla pacientku řešit (12:01)
  • Díky synovi se pacientce dostalo pomoci (16:01)
  • Odrazování jiných lékařů od hledání řešení (25:14)

Pacienty, kterých se onkologická ortopedie týká, můžeme rozdělit do dvou skupin. První jsou pacienti s takzvanými primárními nádory kostí a druhou pacienti s metastázami kostí (druhotná ložiska nádoru, pozn. red.).

„Slovo nádor má konotaci, kdy si většina lidí myslí, že jde o zhoubné onemocnění, ale velká většina nádorů je nezhoubných. Těm opravdu zhoubným nádorům kostí říkáme sarkomy,“ říká ortoped Jan Lesenský v úvodu podcastu. V české populaci se jejich incidence pohybuje kolem 20 až 30 ročně.

Anesteziolog Josef Škola: Předchůdce dnešní anestezie je kokain, dodnes se používá

Podcasty a pořady

Podle Lesenského nádory kostí nemají specifické příznaky, pacienti mohou mít například pocit namoženého svalu, diagnostika je proto pro laika nemožná. „Přišla jsem jednou domů a najednou mě zničehonic začala bolet noha. Myslela jsem si, že ten den jsem jen víc chodila, trošku to přehnala. Jenže noha mě začala bolet víc a víc,“ vysvětluje v podcastu pacientka Alice Rybáčková.

Sarkom odhalil až druhý rentgen

Po rentgenu řekla doktorka Rybáčkové, že trpí artrózou, léky na bolest ale nezabíraly. Než se dostala na pohotovost, objevila se u ní trombóza, díky které lékaři zjistili nález metastáz na plicích. Po druhém rentgenu objevili doktoři sarkom.

„Já jsem z doktorova chování pochopila, že člověk s metastázami je odepsaný a nic se s ním dělat nebude,“ vzpomíná na svou prognózu.

Foto: Novinky

Ortoped Jan Lesenský.

S pomocí svého syna paní Rybáčková vyhledala doktora Lesenského. „Pracovali jsme s nádorem, který měl v průměru 30 centimetrů, byla rozpuštěná půlka pánve a kyčelní kloub prakticky neexistoval,“ dodává Lesenský s tím, že se tumor nacházel i v děloze.

Paní Rybáčkové hrozila amputace nohy nebo operace s rizikem vykrvácení. Všechno ale dobře dopadlo a dnes už může bezbolestně chodit. Posluchačům radí se o diagnózách více informovat.

„V dnešní době internetu si člověk leccos vyčte, já bych si to nenašla, ale kdyby to neudělal můj syn, tak bych se o panu doktorovi nejspíš nikdy nedozvěděla,“ dodává pacientka.

Více o průběhu léčby paní Rybáčkové, o kostních nádorech a o tom, na koho se v podobných případech obrátit, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audio přehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám