Hlavní obsah

Anesteziolog Josef Škola: Předchůdce dnešní anestezie je kokain, dodnes se používá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Při různých zdravotních potížích je potřeba pacientovi provést lékařský zákrok, jehož průběh by měl být co nejméně bolestivý. Nedílnou součástí zdravotnictví se tak stala anestezie. O prvních anestetikách, významu kokainu a o bezpečnosti anestezie v dnešním dílu podcastu Neklepat hovoří primář Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Josef Škola.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jaké látky stojí za kvalitní a bezpečnou anestezií? (5:30)
  • Kdo na sobě dělal jaké pokusy, aby vynalezl anestezii? (8:01)
  • Jak může váš životní styl ovlivnit dopady anestezie a zákroku s ní spojeným? (15:20)
  • Co znamená ECMO? (18:01)
  • Co je ambulance bolesti? (22.20)

První pokusy o anestezii neboli umělé uspání pacienta nebo znecitlivění nějaké části jeho těla se datují do starověkého Egypta, kdy se používaly odvary z opia a mandragory.

Foto: Novinky, Novinky

Anesteziolog Josef Škola

„Začátkem moderní anestezie je rok 1846. William Morton, což byl shodou okolností teprve student chirurgie medicíny v Bostonu, poprvé použil éterovou narkózu,“ řekl v úvodu podcastu primář Josef Škola s tím, že už za půl roku byla použita v českých zemích.

Droga, která pomáhá

Dnes už se nepoužívá éter samotný, ale léky, které z něj vycházejí, a právě ty tvoří základ anestezie. Ke konci 19. století byla poprvé provedena lokální anestezie, a to za použití kokainu.

„Kokain se v anestezii stále používá. Výhradně už v tuto chvíli v očním lékařství ve formě kapek pro znecitlivění rohovky,“ vysvětluje Škola, který je držitelem ocenění European Diploma in Intensive Care Medicine.

Strach z anestezie je logický

S anestezií se také často pojí strach. „Dnes jsme skutečně schopni toho pacienta monitorovat velmi podrobně. Jsme schopni velmi precizně odhadnout hloubku anestezie, a to všechno ji činí velmi bezpečnou,“ dodává primář s tím, že by riziko u anestezie mělo být mnohem menší než u operačního úkonu.

Rakovina prsu postihuje i značné procento mužů. Ohroženi jsou hlavně uživatelé marihuany

Podcasty a pořady

Svoji roli také hraje zdravý životní styl a dostatečný spánek, díky kterému se riziko vzniku komplikací snižuje.

Více o tom, zda jako anestetikum funguje alkohol, co znamená zkratka ECMO a k čemu slouží takzvaná ambulance bolesti, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audio přehrávači v úvodu článku.

Reklama

Výběr článků

Načítám