Hlavní obsah

Kaczyński jako druhý Putin? Český pohled na Polsko je často povrchní, až hysterický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Polsku se blíží volby a některé hysterické komentáře v českých médiích popisují předsedu vládnoucí strany PiS Jarosława Kaczyńského jako druhého Putina, který v Polsku likviduje demokracii. Tamní předvolební atmosféra je vyostřená. Jak vládnoucí strany, tak opozice často balancují na hraně slušnosti, ale Polsko po volbách rozhodně nespadne do propasti. Ostatně ve svých dějinách již prošlo jinými zkouškami. Pokud se chcete o dnešním Polsku dozvědět něco od lidí, kteří ho reálně znají, tento díl je právě pro vás.

Hlas na pouštiVideo: Novinky

 
Článek

Podcast Hlas na poušti Milana Mikuleckého má výjimečně dva hosty. Jaroslav Kuchyňa je bývalý diplomat a zpravodajský důstojník. Před rokem 1989 byl spolupracovníkem rozhlasových stanic Rádio Svobodná Evropa a Hlas Ameriky. Kamil Čermák je dnes generálním ředitelem ČEZ ESCO; a v minulosti zastával vrcholné manažerské pozice ve společnostech ČEZ Polska, Czech Telecom, České aerolinie či vydavatelství Economia.

Polsko je země, o kterou se Češi začali intenzivně zajímat až v posledních letech. Přitom Poláci mají Čechy opravdu rádi dlouhodobě. Znají naši historii i kulturu. Pokud chce Polák vyjádřit, že je něco nepochopitelné, tak řekne „to je český film“. S nadsázkou tak lze říct, že dokážou ohodnotit úroveň našich filmových tvůrců lépe, než řada našich filmových kritiků či členů grantových komisí.

Polské parlamentní volby 2023: Vše, co potřebujete vědět

Volby
Foto: Profimedia.cz

Jarosław Kaczyński

Stejně absurdně pak působí i dlouhodobé informování českých médií o polské politice. Prezentována jsou většinou extrémní stanoviska a vláda strany PiS, kterou je možné kritizovat za celou řadu kroků; je označována téměř jako středověká. Na druhou stranu, celá řada excesů z doby vlády tamní současné opozice je buď přehlížena, nebo bagatelizována.

Hosté podcastu se snaží ze svých liberálních a konzervativních pohledů zasadit do kontextu to, co je o Polsku známo. Zároveň se snaží doplnit řadu informací, včetně těch z dávné i nedávné polské historie, která dnešní Polsko zformovala.

Kdo odsuzuje odboj bratrů Mašínů, nechápe dobu, ve které žili

Hlas na poušti

Co také zazní v tomto díle?

  • Při každé změně vlády v Polsku se opakuje to stejné, bez ohledu na to, kdo je zrovna u moci.
  • Poláci mají Čechy opravdu rádi a vědí o nás mnohem víc než my o Polsku.
  • Polská veřejnoprávní televize TVP prezentuje vládní propagandu, ale stačí přepnout na TVN a ta je zase jednoznačně proopoziční.
  • Poláci dodnes nechápou, že zatímco oni museli pro pád komunistického režimu deset let bojovat (i za cenu mrtvých), Češi převzali moc po dvou týdnech demonstrací.
  • Přes všechno utrpení Poláci nedokázali s komunisty zúčtovat. Dodnes sedí na řadě důležitých pozic ve státní správě.
  • V Polsku neměli ani restituce, ani lustrační zákon. Kaczyńsky se pokusil vliv bývalých komunistů omezit, ale již pozdě.
  • Polsko masivně zbrojí. Má historickou zkušenost, že již třikrát bylo roztrháno svými sousedy. Nutnost mít silnou armádu v Polsku nezpochybňuje nikdo.
  • Dálnice, železnice, jaderné elektrárny. O nich Češi rádi mluví a platí za studie. Poláci je prostě staví. Nežvaní.
  • Polsko, to nejsou jen dálnice, které jsou nejvíc viditelné. Polsko masivně mění energetiku, přechází na jádro, již dnes má ohromný náskok ve větrných elektrárnách.
  • Polsko se snaží být globálním hráčem. V kontinentální Evropě je klíčovým spojencem USA. Naopak na Blízkém východě se jim to nepovede kvůli nevypořádaným vztahům s Izraelem.
  • Po Brexitu je dnes Polsko v rámci EU protiváhou pro progresivistickou politiku Francie a Německa.

Celý podcast si pusťte v přehrávači v úvodu článku nebo se podívejte na video.

Odebírejte Hlas na poušti také na Podcasty.cz, Spotify nebo Apple Podcastech. Zapněte si v telefonu upozornění, ať vám žádný díl neuteče.

Milan Mikulecký má zkušenosti z manažerských pozic v byznysu i státní správě jak v České republice, tak v zahraničí. Se svými hosty diskutuje před kamerou a mikrofonem bez ohledu na dnešní většinové názory. Hlas volajícího na poušti je historicky vyjádřením toho, kdy někteří lidé hlasitě upozorňovali ostatní na nebezpečí, do kterého se jejich společenství dostává, a nebyli včas vyslyšeni. Každý týden otevíráme nové téma.

Odebírejte Hlas na poušti také v podcastových aplikacích a nový díl vám neuteče:

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám