Hlavní obsah

Gastroenterolog Michal Tichý: Jez do polosyta, pij do polopita a u toho náležitě pracuj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Jídlo je nedílnou součástí našeho života. V dnešní době ale existuje nespočet lidí, kteří mají nejrůznější stravovací potíže, alergie či poruchy. Aktuálně mohou být problémem i rostoucí ceny potravin. Na ty kvalitní zkrátka nemá každý. V dnešním díle podcastu Neklepat! hovoří specialista na klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči Michal Tichý.

Foto: Novinky
Článek
  • Jaké nové civilizační choroby nás sužují v důsledku výživy? (5:55)
  • Snižuje se věk pacientů se závažnými chorobami? (8:57)
  • Proč máme „všichni“ zvýšený cholesterol? (10:40)
  • Jak se dobře stravovat v době vysoké inflace? (17:15)
  • Je ostropestřec výborná medicína na ztvrdlá játra? (23:00)
  • Proteinové diety ano, nebo ne? (24:15)

Klinická výživa označuje to, jak jsme pomocí stravy schopni ovlivnit výskyt nějakého onemocnění nebo jeho průběh. Parentální výživou označujeme výživu, která je podávaná nitrožilně, například u pacientů, jejichž střevo není schopné přijímat živiny.

Důležitá je i genetika

O tom, zda onemocníme nějakou chorobou zažívacího traktu rozhoduje také genetika „Onemocnění jsou z části determinována genetickou výbavou jedince, takže některým chorobám nelze utéci,“ řekl v úvodu podcastu gastroenterolog Michal Tichý.

Díky rozvoji medicíny dnes dokážeme choroby odhalovat v jejich počátku a často i u mladších lidí. Může se tak zdát, že nemocných lidí přibývá, podle Tichého ale díky péči o pacienty s geneticky determinovanými onemocněními v populaci udržujeme genofond, který by byl v minulosti z evolučního hlediska eliminován.

Diagnostika nádoru kosti je pro laika téměř nemožná, nesmíte se nechat u lékaře odbýt

Podcasty a pořady

Tichý ale dodává, že existují rovněž vlivy, které jsou na genetice nezávislé. Sem můžeme zařadit životní styl a s tím spojený příjem potravy. Například cukrovka prvního typu je geneticky determinována, ale její druhý typ závisí na životním stylu. Právě nadbytečný kalorický příjem může vést kromě cukrovky i k obezitě nebo hypertenzi.

Máme vyšší energetický příjem

Podle Tichého se Češi v rámci střední Evropy v souvislosti s výživou od svých sousedů příliš neliší, avšak rozdíly je možné pozorovat v závislosti na socioekonomické situaci.

„Jestliže mám neomezené ekonomické zdroje, tak se můžu stravovat kvalitně. Pokud je nebudu mít a jde mi o to, abych se dožil bez zdravotních komplikací co nejvyššího věku, tak je potřeba soustředit se na to, co je pro mě dosažitelné,“ upřesňuje doktor.

Foto: Novinky

Gastroenterolog Michal Tichý

Upozorňuje na to, že zásadní je poměr příjmu a výdeje energie. Když příjem dlouhodobě převyšuje výdej, nespotřebovaná energie se bude v těle ukládat do tukových tkání. S tím souvisí také omezení pohybové aktivity. Tyto faktory mohou vést ke zvýšenému cholesterolu a potenciálně mohou zapříčinit budoucí vývoj onemocnění.

Problémy s hmotností dlouhodobě nevyřeší ani různé tabletky nebo endoskopické techniky. „Nejdůležitější je, aby si člověk přiznal, že má problém, že ho chce řešit a že kvůli tomu problému dokáže něco protrpět,“ doplňuje Tichý s tím, že podstatná je i pohybová aktivita.

Více o tom, jak může docházet ke zkreslení hodnoty cholesterolu a o jaký typ pacientů se stará Centrum parentální výživy, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:
Michal Tichý (lékař)

Související články

Výběr článků

Načítám