Hlavní obsah

Příčiny vyhřezlé ploténky? Profesor Chomiak varuje před prací na chalupě a popisuje průběh léčby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jakmile se venku ochladí, začne pršet nebo začnou mrazy, přichází na scénu nejrůznější náhodné úrazy. S těmi pak končíme na ortopedii. Většinou to spraví sádra, berle a jiné kompenzační pomůcky. Nicméně ne všechny úrazy nám znepříjemní život jen na pár týdnů. O častých úrazech a jejich léčbě promluvil v podcastovém pořadu Neklepat! profesor a přednosta Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Jiří Chomiak.

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Máme jít na ortopedii, nebo na chirurgii? (6:45)
  • Následky úrazu mohou být následně i vyhřeznuté ploténky (8:20)
  • Úrazy u dětí jsou jiné, jinak se hojí (18:26)
  • Starší pacienti s osteoporózou se nejčastěji zraní doma, ne venku (21:15)
  • Mléko obsahuje málo vápníku (24:45)

„V zimním období tomu říkáme kritérium prvního sněhu. Především starší občané vyjdou ven, podívají se, jestli sněží, okamžitě upadnou a zlomí si zápěstí nebo krček stehenní kosti, to jsou zcela běžné úrazy,“ vysvětluje v úvodu podcastu Chomiak, jenž hovoří také o rozšířeném problému vyhřeznuté ploténky.

„Sedavé zaměstnání, ochablé svalstvo, namáhavá fyzická práce, přecenění sil na chalupě,“ vyjmenovává Chomiak obvyklé příčiny bolestivého zranění a následně popisuje průběh léčby, který nemusí nutně souviset s operací. (Pokud vás zajímá právě tato pasáž, v audio přehrávači v úvodu článku si rozhovor přetočte na čas 11:57)

Častým původcem úrazů jsou podle profesora také elektrokola a elektrokoloběžky, které jsou velmi nestabilní a rychlé. V kombinaci s alkoholem může být taková jízda extrémně nebezpečná.

Dospělí si duševních problémů u dítěte všimnou většinou pozdě, na psychologa se čeká i přes půl roku

Podcasty a pořady

„Děti jsou poslušnější pacienti“

Chomiak se specializuje na dětskou ortopedii. U dětí nedochází k častým zlomeninám, většinou se poškodí růstová ploténka, která se musí narovnat. „Děti jsou poslušnější. Asi se pana doktora víc bojí, tak víc poslouchají,“ směje se přednosta.

Dospělí pacienti často přecení svoje limity. Zejména po delším období, kdy není člověk aktivní, vznikají úrazy snadno. Podle Chomiaka je po úrazu důležitá rekondice a cvičení s posilováním břišních a zádových svalů, kdy se tělo bude pomalu dostávat do kondice.

V pozdějším věku a u žen po menopauze je velmi častá osteoporóza, tedy řídnutí kostí, které se následně snadno lámou. Onemocnění se objevuje u pacientů s omezeným přísunem vápníku, bílkovin nebo kvůli dlouhé inaktivitě.

Foto: Novinky

Profesor a přednosta Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Jiří Chomiak

Pozor na doplňky stravy

Chomiak ale jedním dechem varuje před užíváním nejrůznějších doplňků stravy, které nejsou testovány na škodlivé látky nebo ani nejsou určené pro lidi.

„Opakovaně se mi stalo, že přijde pacient, já mu doporučím nějaký preparát, který je běžně k dostání v lékárnách, a on mi řekne - to já nechci, protože už jím ten Alavis pro koně a vyhovuje mi to,“ dodává.

Podle přednosty je klíčem ke zdravým kostem správná životospráva, dostatečný přísun vápníku, bílkovin, vitamínu D a jakýkoliv pravidelný fyzický pohyb. Podle Chomiaka je dobré konzumovat sýry, jako jsou olomoucké tvarůžky.

Prospívá křupání kloubů zdraví? A je nejlepším zdrojem vápníku mléko? I to se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám