Hlavní obsah

Zima je zpět. Počasí komplikuje dopravu, meteorologové varují před silnými mrazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na mnoha místech České republiky může v neděli komplikovat dopravu sníh. Silničáři tam proto o ně pečují od nočních hodin, přesto, jak varují, jsou některé silnice sjízdné jen s opatrností. Sněžit má i přes den.

Počasí komplikuje dopravu v jižních ČecháchVideo: PF, Novinky

 
Článek

Meteorologové v neděli po poledni varovali před silnými mrazy. Od pondělí do čtvrtka zasáhnou celou republiku. Teplota po ránu klesne pod minus 12 stupňů. Na jihu Čech má dál hustě sněžit, v Jeseníkách mohou vznikat závěje.

Podle meteorologů hrozí během mrazů hlavně prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. „Doporučujeme se chránit teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ uvedl ČHMÚ.

Komplikace v dopravě

Na jihu Čech v neděli na některých silnicích komplikuje dopravu sněžení. Silničáři kvůli tomu udržují vozovky od nočních hodin. „Venku máme od noci asi 160 vozů, což je veškerá technika. Kde nemůžeme solit, zůstává na silnici ujetá vrstva pokrytá inertem. Nemáme žádnou zprávu o tom, že by někde uvázly kamiony nebo se kvůli počasí tvořily kolony. Vzhledem k tomu, že je neděle, tak doprava zatím není tak intenzivní,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Boško.

Teploty po ránu klesly na jihu Čech pod bod mrazu. Podle předpovědi meteorologové očekávají, že bude sněžit celý den. „Zatím to vypadá, že největší srážky budou v jihozápadní části kraje, což znamená hlavně Šumavu. Ale jinak by mělo sněžit na území celého kraje,“ řekla Renata Uhlíková z budějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Někde se mohou tvořit zmrazky a náledí. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu lze očekávat, že na Českokrumlovsku, Vimpersku a Prachaticku během neděle napadne až 25 centimetrů sněhu.

Živě: Záběry z panoramatických kamer 7.1. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Zastavena lanovka na Sněžku

V noci na neděli sněžilo rovněž v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, a to od středních poloh. Na některých komunikacích je vrstva sněhu. Místy se pak vyskytuje námraza. V některých oblastech fouká silný nebo nárazový vítr. Vyplývá to z údajů krajských cestářů.

Na lokální námrazy silničáři upozorňují v regionu Lanškrouna na Orlickoústecku. Sníh je hlavně na komunikacích v Železných horách, které cestáři udržují inertně. Zavřená zůstává silnice druhé třídy mezi Opatovicemi nad Labem a Vysokou nad Labem na Pardubicku, v pátek ji zaplavila voda z Labe. Zprovozněna by měla být v příštím týdnu.

Na silnicích první třídy na Náchodsku, Trutnovsku a Rychnovsku jsou zbytky sněhu po chemickém ošetření. Na Trutnovsku na silnicích druhé a třetí třídy a v Krkonoších slabě nasněžilo, cestáři komunikace posypali inertní směsí.

Na východě Čech se teploty pohybují od minus sedmi do dvou stupňů Celsia. Místy fouká silný a nárazový vítr. V některých oblastech sněží nebo jsou sněhové přeháňky.

Silný vítr v neděli ráno zastavil provoz lanovky na Sněžku. „Nejezdí horní úsek lanovky z mezi Růžovou horou a Sněžkou. Kdy bude provoz obnoven nedokážeme říct,“ řekl v neděli ráno Novinkám pracovník informační linky lanovky. Spodní úsek z Pece pod Sněžkou je v provozu.

Foto: web ČHMÚ

Mapa s výstrahami ČMHMÚ pro povodňové jevy , sníh, sněhové jevy a náledí.

Na některých vozovkách v Olomouckém kraji zůstával v neděli ráno po nočním sněžení rozbředlý sníh. Je především na silnicích nižších tříd na Jesenicku, Šumpersku nebo Prostějovsku. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, stejně jako další vozovky v kraji, které jsou po chemickém ošetření většinou mokré, vyplývá z aktuálních údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Na silnici II/444 u Uničova na Olomoucku narazilo ráno auto do spadlého stromu. Nehoda se podle informací ŘSD obešla bez zranění.

Foto: Ivan Gottvald

Fotografie z nedělního dopoledne v obci Nevojice u Bučovic na Vyškovsku.

V kraji platí výstraha meteorologů před tvorbou náledí. V jeho části se také může vyskytnout silný vítr, na Jesenicku se mohou tvořit závěje a za 24 hodin tam podle meteorologů může napadnout až 15 centimetrů sněhu. V regionu bylo v neděli ráno většinou zataženo se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Místy foukal silný vítr, teploty byly od minus osmi do minus jednoho stupně Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude v neděli v Olomouckém kraji zataženo až oblačno, na většině území se slabým občasným sněžením. Na severu kraje by mělo být sněžení trvalejší. Přes den lze očekávat ubývání srážek. Nejvyšší teploty by se měly zpočátku pohybovat od minus čtyř do minus jednoho stupně Celsia, na horách mezi minus deseti a minus šesti stupni Celsia. Přes den se však bude ochlazovat. Vát by měl mírný severní až severovýchodní vítr, místy čerstvý s nárazy okolo 55 až 70 kilometrů v hodině.

Vltava v Českém Krumlově zůstává na třetím povodňovém stupni

Domácí

Na některých silnicích ve Zlínském kraji zůstával v neděli ráno po nočním sněžení rozbředlý sníh. Řidiči se s ním setkají především na silnicích nižších tříd na Zlínsku, Vsetínsku a Kroměřížsku. Na vozovkách na Vsetínsku se také může tvořit náledí. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, stejně jako další silnice ve Zlínském kraji, které jsou po chemickém ošetření mokré, vyplývá z aktuálních údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

V kraji platí výstraha meteorologů před tvorbou náledí a siným větrem. V jeho části se také mohou tvořit sněhové jazyky, na Vsetínsku může za 24 hodin podle vydaného varování napadnout až 15 centimetrů sněhu. V regionu bylo v neděli ráno většinou zataženo se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Foukal slabý vítr, teploty se pohybovaly od minus čtyř do plus jednoho stupně Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude v neděli ve Zlínském kraji zataženo, na většině území s občasným sněžením. Přes den lze očekávat pozvolné slábnutí a ubývání srážek a také ochlazování, večer by se měly teploty většinou pohybovat mezi minus čtyřmi a minus sedmi stupni Celsia. Vát bude čerstvý severovýchodní až severní vítr s nárazy kolem 50 kilometrů v hodině, lokálně i silnými nárazy o rychlosti zhruba 70 kilometrů v hodině.

Foto: Petr Janoušek

Na stanici ČHMÚ v Jihlavě-Hruškových Dvorech napadl v neděli ráno 1 cm sněhu.

Na silnicích v Moravskoslezském kraji komplikuje dopravu sněžení. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností, místy, například na Opavsku, se tvoří sněhové jazyky nebo závěje. Sněžení navíc snižuje dohlednost. Vyplývá to z dnešních informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na většině silnic je po nočním sněžení a chemickém ošetření rozbředlý sníh. Ve vyšších polohách v Beskydech je nový sníh místy krytý posypem. Místy fouká nárazový vítr.

Na dálnici D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem se v Paskově srazila dvě osobní auta. Pro nákladní automobily s hmotností nad 12 tun je už od počátku prosince v Beskydech uzavřený zhruba dvacetikilometrový úsek silnice I/56 z Ostravice přes Bílou na Horní Bečvu ve Zlínském kraji. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady s pitnou vodou Šance. Nesmí se tam solit a kamiony mívají v kopcích problémy. V minulých letech uzavírka platila jen v době, kdy napadlo více sněhu, Moravskoslezský kraj ale rozhodl o plošném uzavření do konce března.

Podle předpovědi meteorologů bude v kraji sněžit až do odpoledne a teploty budou pod nulou. Může napadnout dva až deset, ojediněle i kolem 13 centimetrů sněhu. Místy může být náledí, tvořit se budou sněhové jazyky, v Jeseníkách i závěje. Pocitovou teplotu bude výrazně snižovat čerstvý vítr.

Ve středních Čechách zatím nemělo počasí takový dopad jako v jiných regionech.

„Měli jsme jen pár drobnějších nehod. V noci na neděli havaroval v Rašovicích na Kutnohorsku řidič, ale s námrazami to nejspíš nemělo nic společného, usnul za volantem a sjel do potoka,“ uvedla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. Muže i auto pak záchranáři a hasiči vyprostili a silnice musela být několik hodin uzavřená. Řidič nehodu přežil, se záchranáři podle policie komunikoval.

Silnice by měly být sjízdné bez větších problémů. Pozor by si měli dávat řidiči hlavně na silnicích nižších tříd. „Podle meteorologů by se měla situace zhoršit až v neděli odpoledne, zatím je celkem klid,“ potvrdila Novinkám a Právu mluvčí hasičů Vladimíra Kereková.

Zatím i řeky ve středních Čechách přestávají být hrozbou, jejich hladina klesá.

Pokud nám chcete poslat fotografii, jak to aktuálně vypadá ve vašem okolí, můžete tak učinit prostřednictvím emailu na adresu redakce@novinky.cz - vybrané snímky zveřejníme.

Výstraha meteorologů: Očekávají se přívaly sněhu, náledí a silný vítr

Počasí

Reklama

Související témata:
Sjízdnost silnic

Výběr článků

Načítám