Hlavní obsah

Vltava v Českém Krumlově zůstává na třetím povodňovém stupni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vltava v Českém Krumlově zůstává na třetím, tedy nejvyšším, povodňovém stupni. Výška hladiny dosahuje 223 centimetrů, což je o centimetr více než v sobotu večer. Povodňové stupně na jihu Čech platí na Vltavě ještě na třech dalších místech. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Český krumlov dronem, záběry na voduVideo: Novinky

 
Článek

Situace v Českém Krumlově je několik dní stejná. Výška hladiny se tam pohybuje na hraně mezi druhým a třetím stupněm povodňové aktivity, která činí 220 centimetrů. Ovlivňuje to odtok z lipenské přehrady, který je od středy 90 krychlových metrů vody za vteřinu. „Ale situace je stabilní a hladina řeky by se neměla nijak zásadně měnit,“ řekl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

V lipenské přehradě přibylo v minulých dnech více vody kvůli dešti a tání sněhu. Proto museli vodohospodáři zvýšit odtok. Od pátku už na Šumavě tolik neprší a ochladilo se, takže netaje ani sníh, a tím klesá i přítok do Lipna, v němž končí voda z šumavských řek a potoků. Nyní přítok činí přibližně 100 krychlových metrů za vteřinu, v pátek byl ještě o 20 procent vyšší.

V Českém Krumlově řeka protéká centrem města a v její blízkosti stojí domy. Českokrumlovská radnice ve středu preventivně zabezpečila kritická místa, rozmístila kolem řeky asi 1000 pytlů s pískem.

Druhý povodňový stupeň na Vltavě na jihu Čech platí také ve Vyšším Brodu na Českokrumlovsku. První stupeň pak je na řece ještě v Zátoni, která se nachází v blízkosti Českého Krumlova, a v Březí na Českobudějovicku.

V Praze trvá bdělost, Vltava tam stoupá

Domácí

Hladina Labe pozvolna klesá

Hladina Labe naopak již pozvolna klesá. Třetí, nejvyšší povodňový stupeň platí na Labi už jen v Děčíně. V Ústí nad Labem voda dnes klesla pod šest metrů, v platnosti je druhý stupeň stejně jako v Litoměřicích, kde je hladina na úrovni 366 centimetrů. Vyplývá to z informací Povodí Labe. Hasiči v neděli opět zasahovali v Přístavní ulici pod Benešovým mostem v Ústí nad Labem, kde odčerpali vodu z technologické šachty u protipovodňové vany. Komunikace je průjezdná. Šachtu, do které opakovaně proniká voda z Labe, v neděli zkontrolují.

Voda je stále na některých komunikacích. V Děčíně čekají na výraznější opadnutí hladiny, aby mohli odklidit jedinou příjezdovou cestu do Dolního Žlebu. Tam se dostanou lidé pouze po železnici. V Ústí nad Labem jsou uzavřeny podzemní garáže pod hlavním nádražím, některé části cyklostezky. Větší škody povodňová vlna po vánočních svátcích ani nyní v kraji nezpůsobila.

V reakci na podnět povodňové komise v Ústí nad Labem ústečtí hasiči preventivně zkontrolují technologické šachty u protipovodňové vany v Přístavní ulici a v případě potřeby odčerpají nashromážděnou vodu. První kontrolu stanovili na dnešek od 08:00 a druhou na pondělí od 03:00 hodin. „Časy kontrol byly určeny mimo časy obvyklé dopravní špičky. Prosíme řidiče, aby v oblasti protipovodňové vany dbali zvýšené opatrnosti, brali ohled na zasahující hasiče a byli trpěliví při případném zdržení,“ uvedli hasiči na facebooku.

První povodňový stupeň platí na Ohři u Chomutova a v Lounech, hladina řeky i tam klesá.

Voda z Labe zase útočí na Křešice na Litoměřicku. Obec chrání protipovodňové stěny

Domácí

Olomoucký kraj už bez povodňové aktivity

První stupeň povodňové aktivity znamenající bdělost už není na žádném toku v Olomouckém kraji. V sobotu večer platil jako na jediném místě v regionu na řece Moravě v Olomouci-Nových Sadech, dnes brzy ráno však její hladina klesla pod jeho spodní hranici. Vyplývá to z aktuálních údajů zveřejněných Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ).

Hladiny některých toků v kraji stouply v minulých dnech v souvislosti s vydatným deštěm. Hladina Moravy v Olomouci – Nových Sadech dosahovala dnes v 07:30 úrovně 353 centimetrů. První stupeň povodňové aktivity tam začíná platit od 360 centimetrů, druhý od 390 centimetrů. Stav hladiny řeky byl ráno setrvalý.

Podle předpovědi ČHMÚ bude dnes v Olomouckém kraji zataženo až oblačno, na většině území se slabým občasným sněžením. Na severu kraje by mělo být sněžení trvalejší. Přes den lze očekávat ubývání srážek. Nejvyšší teploty by se měly zpočátku pohybovat od minus čtyř do minus jednoho stupně Celsia, na horách mezi minus deseti a minus šesti stupni Celsia. Přes den se však bude ochlazovat. Vát by měl mírný severní až severovýchodní vítr, místy čerstvý s nárazy okolo 55 až 70 kilometrů v hodině.

V celé České republice déšť po svátcích opět zvedl hladiny mnoha řek. Dosažení některého ze tří povodňových stupňů hlásilo dnes ráno více než 20 stanic. V sobotu ráno jich bylo přes 30 stanic, v pátek i ve čtvrtek ráno přibližně 60, ve středu ráno zhruba 45. Výstraha ČHMÚ před rozvodněním toků platila dnes ráno ve většině krajů včetně části Olomouckého.

Ostrava dala za nová protipovodňová opatření více než 39 milionů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám