Hlavní obsah

Požáry a oceán jako bublající sirup. Červenec byl nejteplejším měsícem v historii měření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní červenec byl nejteplejším měsícem za celou historii měření. O 0,33 stupně Celsia překonal dosud rekordní červenec roku 2019. Oznámila to v úterý evropská klimatická služba Copernicus, která tak potvrdila předpovědi odborníků.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Požár na Rhodu

Článek

Copernicus je program Evropské unie zaměřený na pozorování změn klimatu. Ředitel společnosti Carlo Buontempo uvedl, že údaje naznačují, že teploty pozorované v tomto období by mohly být „bezprecedentní za posledních několik tisíc let“.

V červenci sužovaly vlny veder značnou část světa: jihozápad USA, jižní Evropu, Severní Afriku a také část Číny. V Číně padl teplotní rekord, když 16. července v městečku v pekingské oblasti naměřili 52,2 stupňů Celsia.

Rekordně vysoké teploty provázely také rozsáhlé požáry, které sužovaly i velkou část jižní Evropy, hlavně Řecko a Itálii. Nejpostiženější oblastí v Řecku byl ostrov Rhodos, který je oblíbenou letní destinací českých turistů. V Kanadě požáry spálily 12 milionů hektarů půdy.

FOTO: Spálená Evropa. Lesní požáry ničí krajinu v Itálii, Řecku i Portugalsku

Zahraniční

Šéf OSN varoval před érou globálního varu

O tom, že červenec bude zřejmě teplotně rekordní, mluvili vědci už dříve. Generální tajemník OSN António Guterres v souvislosti s tím vyzval k okamžitým krokům k ochraně klimatu.

„Změna klimatu je tady. Je to děsivé. A to je jen začátek. Éra globálního oteplování skončila a nastává éra globálního varu,“ prohlásil Guterres.

Výhled meteorologů: Léto se brzy vrátí

Počasí

Nový teplotní rekord zaznamenaly také světové oceány, což vyvolává obavy z možných dopadů na mořský život. Na pobřeží Floridy koncem července zaznamenali meteorologové teplotu 38,4 stupně Celsia.

List The New York Times napsal, že koupat se v těchto dnech v oceánu je jako ponořit se do „hustého, bublajícího sirupu“.

Bublající hustý sirup. Moře u Floridy se ohřálo na nevídanou úroveň, může padnout světový rekord

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám