Hlavní obsah

Ochlazení doprovodí i sněžení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s přechodem studené fronty se v závěru týdne dočkáme ochlazení i četných srážek, které budou ve vyšších polohách i sněhové. V příštím týdnu by se mělo díky západnímu proudění dočasně opět oteplit a ranní minima se vzdálí od hodnot kolem nuly. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Po přechodu vlnící se studené fronty, která začne počasí u nás ovlivňovat během čtvrtečního večera, bude do Česka proudit chladnější a vlhký vzduch od severozápadu,“ popsala Honsová důvody ochlazení, které vydrží až do pondělí.

Ve čtvrtek bude zprvu polojasno či skoro jasno, místy s mlhami či nízkou oblačností. Během dne začne od západu přibývat oblačnosti a místy se přidají i srážky. Teploty se budou pohybovat mezi 9 a 13 °C.

V pátek bude převládat zataženo až oblačno, místy opět s deštěm či přeháňkami, které budou na vrcholcích hor sněhové. Během odpoledne bude oblačnosti od západu ubývat a teploty vystoupají k 7 až 11 °C. Ranní minima klesnou na 5 až 1 °C.

Mrazy už se začnou pomalu hlásit

Počasí

S velkou oblačností doprovázenou místy přeháňkami či deštěm se setkáme rovněž v sobotu. Na horách bude opět třeba počítat se sněhovými srážkami. Ráno teploty klesnou na 4 až 0 °C, denní by se měly dostat k 5 až 9 °C.

Za posledních 20 let přinesl 11. listopad, kdy by měl dle pranostik dorazit svatý Martin na bílém koni, nejvíce sněhu rok 2007 – tenkrát sněhová pokrývka po ránu ležela i v nížinách, připomněla meteoroložka.

„Také v roce 2004 v okrajových částech Prahy ležely až 2 centimetry sněhu. V roce 2016 se sněhové přeháňky vyskytovaly od nadmořské výšky 500 metrů nad mořem, v roce 2017 od 700 metrů a na horách sněžilo v letech 2010, 2009 a 2002,“ dodala.

V neděli bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Později odpoledne a večer by mělo být až polojasno,“ uvedla Honsová. Nejnižší ranní teploty klesnou na 4 až 0 °C, ojediněle až k -2 °C. Přes den hodnoty zůstanou mezi 5 a 9 °C.

Od pondělí do středy by mělo převládat oblačno až zataženo. Místy se setkáme s deštěm či přeháňkami, přičemž v pondělí a úterý se od vyšších poloh bude jednat o srážky sněhové.

Postupně by se mělo oteplovat, a tak zatímco v pondělí a úterý zůstanou teploty mezi 4 a 9 °C, ve středu by to mělo být již 8 až 12°C. Ještě markantnější bude nárůst ranních minim. V úvodu zůstanou kolem 0, ve středu by se již měly pohybovat mezi 7 a 3 °C.

Rok 2023 bude zřejmě nejteplejší v historii měření, oznámil s předstihem Copernicus

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám