Hlavní obsah

Mrazy už se začnou pomalu hlásit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noční teploty se v listopadu opakovaně podívají k nule, nějaké zásadnější ochlazení však zatím meteorologové nečekají. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 7. 11. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Výhled se týká období čtyř týdnů od 6. listopadu do 3. prosince.

„Začátek období bude stále teplejší, než bývá v průměru, v maximech lokálně teploty vystoupí ojediněle až k 15 °C. Směrem k víkendu se bude zvolna ochlazovat tak, aby se minimální teploty dostaly o víkendu k bodu mrazu a v maximech bude kolem 6 °C, tedy podobně, jako je předpovídáno na konci měsíce,“ uvedli meteorologové.

Následně by se měly střídat týdny teplotně průměrné nebo lehce nadprůměrné. „Větší a déle trvající ochlazení proti průměru se zdá málo pravděpodobné,“ napsal ČHMÚ.

V Krkonoších napadlo 15 centimetrů sněhu

Domácí

V poslední listopadové dekádě už mohou teploty během některých nocí spadnout krátkodobě i hlouběji pod 0 °C, v maximech by mělo být nejpravděpodobněji mezi 3 a 7 °C.

Co se srážek týká, bohatší by mohl být až přelom listopadu a prosince, pořád by ale podle meteorologů mělo být srážek méně, než jich bylo v uplynulém týdnu.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Přicházejí podzimní plískanice

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám