Hlavní obsah

Zemřel Robbie Robertson z The Band

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 80 let zemřel kanadský kytarista, skladatel a zpěvák Robbie Robertson, který v 70. letech vedl kanadsko-americkou skupinu The Band. Informoval o tom server Variety.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Robbie Robertson

Článek

Robertson, který se proslavil působením v The Band a spoluprací s Bobem Dylanem či režisérem Martinem Scorsesem, zemřel po dlouhé nemoci ve středu v Los Angeles obklopený rodinou, píše Variety.

Foto: Profimedia.cz

Robbie Robertson

Jeho manažer Jared Levine uvedl, že Robertson nedávno dokončil svůj poslední projekt, a to hudbu pro film Zabijáci rozkvetlého měsíce v režii Scorceseho, s nímž často spolupracoval. Rodina požádala, aby místo květin lidé posílali peníze na kulturní centrum pro kanadské domorodé obyvatele.

Robertson se narodil v Torontu v roce 1943, hrát na kytaru začal v 10 letech. Byl členem kapely The Band, která doprovázela Boba Dylana při jeho slavném turné v letech 1965 a 1966, kdy zpěvák přešel na elektronický zvuk, nejvíce se však proslavil písněmi, které napsal pro The Band, k nimž patří třeba The Weight, píseň v češtině známá jako Břímě.

Alba The Band sólově vydaná koncem 60. let – Music From the Big Pink a následné The Band –, patří dodnes k rockové klasice.

Skupinu tvořily vyhraněné osobnosti – kromě kytaristy Robbieho Robertsona, baskytarista Rick Danko, bubeník Levon Helm, klávesisté Richard Manuel a Garth Hudson. Nicméně její členové, především Manuel, se potýkali s drogami a alkoholem.

Závěrečný koncert skupiny natočil v roce 1976 Martin Scorsese jako dokument Poslední valčík, který je považován za jeden z nejlepších filmových záznamů koncertu. Paradoxně však přispěl i k tomu, že se dosavadní přátelé Robertson a Helm trpce rozešli. Helm se domníval, že Robertson ovlivnil Scorseseho, aby ve filmu zdůraznil jeho úlohu na úkor ostatních. The Band se ještě dali dohromady bez Robertsona v 80. letech, ale už nedosáhli svých bývalých úspěchů. Manuel se oběsil v hotelovém pokoji ve Winter Parku na Floridě v roce 1986.

Zemřel americký zpěvák Rodriguez

Kultura

Reklama

Související témata:
The Band

Výběr článků

Načítám