Hlavní obsah

Výstava Umění rámu: Staré kusy s hypermoderními formáty NFT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré vedle nového, klasika proti moderně, to je základní idea výstavy Umění rámu, kterou je možné si prohlédnout do 16. října v pražské galerii Arthouse Hejtmánek. Kurátoři expozice, otec a syn Hejtmánkovi, postavili do kontextu (i kontrastu) starobylé umělecky zpracované rámy a dva hypermoderní artefakty ve formátu NFT, také jeden prostorový objekt.

Foto: autor fotky: Jan Šída, PRÁVO, Novinky

Výstava ukázala, že i moderní umění v NFT formátu může koexistovat v prostředí vyřezávaných rámů.

Článek

Tomáš Hejtmánek starší na vernisáži uvedl, že krásný rám může ne úplně povedené dílo esteticky povýšit a samozřejmě i naopak. Aby však rámy nevypadaly prázdně, dali organizátoři dovnitř většiny z nich zrcadla, ve kterých se mohou návštěvníci vidět v interiéru galerie, nebo je také sestavili do esteticky originálních ornamentů.

(Ne)vzácné kusy

U mnoha rámů dnes neznáme autory, protože řezbářské dílny ne vždy opatřovaly své práce signaturou. V expozici nicméně můžeme narazit na práce vytvořené členy rámařských rodin Ecků z doby secese, případně Brůžků nebo Kotrbů z období mezi oběma válkami. Ne všechny rámy jsou bohaté na ornamentální výzdobu, najdeme mezi nimi i vizuálně strohá díla nebo i malé rámečky, do kterých bychom dnes dali spíše fotografii než klasickou práci mistra.

Je zajímavé, že funkce obrazového rámu se v dějinách posouvala a měnila. Od nedílné součásti plátna, kdy barokní malíř jako by svým pompézním stylem souzněl i s načančanou dřevěnou ozdobou kolem jím vyzdobeného plátna, až po avantgardisty, kteří chtěli poukázat na kontradikci svého modernistického tématu s archaickým rámem.

Foto: Sofie Sováková

Tomáš Hejtmánek s obrazem Zima Josefa Lady. Vyvolávací cena bude 750 tisíc korun. A budoucnost? Možná NFT.

Z toho vyšli i kurátoři výstavy, protože jak obě díla v NFT formátu, tak i prostorový objekt vložili do řezbářsky pečlivě provedených rámů. Hned po příchodu do první místnosti galerijního interiéru narazí návštěvník na NFT práci Michala Škapy Studený oheň.

Fungující virtuální smyčka

Na virtuálním „plátně“ se odehrává barevný „klip“, v němž dominují barevné soustředné kruhy. Tematicky připomíná Škapovo dílo klasické obrazy zakladatele moderního abstraktního malířství Františka Kupky (1871–1957).

Díky vizuální smyčce si může majitel obrazu v tomto NFT formátu buď vše nechat běžet v čase, nebo naopak může záznam zastavit a docílit dojmu klasicky prezentovaného obrazu. Má jich uvnitř virtuálního světa totiž nekonečně mnoho.

Rapper Rytmus: NFT? Jsem vždycky rád, když si mohu připsat prvenství

Kultura

Podobně je na tom také NFT práce Magna Mutatio Mount Lico od Kryštofa Brůhy. V tomto případě se však organizátoři opravdu vizuálně rozmáchli. NFT formát je zasazen do velkolepě vyřezávaného velkoformátového rámu a po každé straně se ještě vine sloup zdobený šroubovicí, na jehož vrcholu trůní majestátní váza.

Jako kdyby člověk vstoupil před barokní oltář, jenž je však branou do dalších astrálních dimenzí. Výtvarný motiv, zjevující se na obrazovce, odkazuje zase k dalšímu významnému jménu našeho výtvarného umění, totiž k Marii Čermínové alias Toyen (1902–1980).

Magie nechybí

Prostorový objekt vytvořený dvojicí autorů Jan Sládečko a Lukáš Dřevjaný vypadá na první pohled jako velké benátské zrcadlo. Ovšem snímací zařízení nad ním převede každou postavu, která se před ním zastaví, do zvláštních abstraktních křivek. Výsledek poněkud evokuje učení rakouského lékaře Franze Antona Mesmera, který v 18. a 19. století pracoval s teorií živočišného magnetismu, jenž má každý jedinec v sobě zakódovaný. Možná můžeme také zmínit i  teorii aury, vyjádřené Kirlianovými fotografiemi.

Lu Jindrák Skřivánková a Jan Alex Jindrák: Vstup do vzrušujícího světa NFT

Kultura

Lze tedy říct, že toto hypermoderní umění má i přes svou nespornou vysokou technologickou úroveň stále v sobě obsaženou určitou část magie, kterou vzývali prvotní spiritisté, mágové či esoterici.

Jenže umění by nemělo být odtržené od našeho hmotného světa, pochopitelného i obyčejným člověkem a bezcílně zabředávat do paralelních virtuálních světů. Tomáš Hejtmánek mladší vyjádřil hlavní poselství výstavy následující větou: „Digitální umění by mělo být udržitelné, ale také srozumitelné pro oba světy.“

Co je NFT?

Zkratka NFT označuje anglický termín Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelný token. Jde o novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchain – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny.

NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě. Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory.

NFT tokeny jsou navíc odolné proti padělání. Lidé je mohou uchovávat ve své vlastní blockchainové peněžence, což je v podstatě obdoba digitální peněženky.

Reklama

Výběr článků

Načítám