Hlavní obsah

Lu Jindrák Skřivánková a Jan Alex Jindrák: Vstup do vzrušujícího světa NFT

Jako by toho neměla dost. Výtvarnice Lu Jindrák Skřivánková maluje obrazy, dělá murály, nechává tkát gobelíny a má spoustu dalších uměleckých aktivit. Teď nově společně s manželem Janem Alexem Jindrákem vstoupila na půdu virtuálního umění.

Foto: Jan Šída, Právo

Tvůrci v pražském ateliéru. Trojrozměrný umělecký objekt vytvořili z digitální předlohy prostřednictvím 3D tisku.

Článek

I když ne zcela. Vyvrcholením každé expozice je totiž trojrozměrný, v digitální tiskárně nákladně vytvořený objekt. Patří i on do kategorie NFT? Porota veřejného mínění svůj verdikt ještě nevyřkla.

V dubnu tohoto roku vytvořili premiérovou kolekci virtuálních obrazů NFT 202204 a v červnu oba tvůrci představili v pražské budově Elektrických podniků v Holešovicích další kolekci NFT 202206.

Co vás vedlo ke společnému vstupu na půdu virtuálního umění?

Jindrák Skřivánková: Hlavní popud přišel od mého manžela, který se v této sféře pohybuje. Velmi mě zaujala možnost dělat umění nově. Bylo to někdy před dvěma lety a mě hned napadlo, že se budu ve své tvorbě moci posunout.

Jindrák: Pracuji jako kreativní producent a režisér na poli digitální tvorby. Začalo to tak, že Lu oslovil náš kamarád, jestli by neudělala design lahve na perlivou vodu. A nás napadlo zpracovat motiv etikety ve 3D. Takže jsme vzali její abstraktní obraz, vytáhli z něj základní strukturované tahy a převedli to do 3D modelu.

Foto: archiv umělců

Virtuální díla NFT Lu Jindrák Skřivánkové a Jana Alexe Jindráka.

Chcete jít do budoucna pouze touto uměleckou cestou?

Jindrák Skřivánková: Určitě ne. Baví mě na tom především možnost střídání vizuálních disciplín. Ovšem klasická malba je pro mě stále hlavní formou tvorby.

Alexi, je pro vás tato spolupráce s Lu první výtvarnou zkušeností?

Jindrák: Takto čistě umělecky ano. Díky své profesi se dlouhou dobu pohybuji mezi kreativci i umělci, ale v této ucelené formě je to pro mě premiéra. Na druhou stranu se mi otevírá další možnost seberealizace a není vyloučeno, že se tomuto výtvarnému stylu budu věnovat i sólově. Vždycky ale musí být podobná tvorba něčím originální a nesmí zabřednout do plytkosti.

V dubnu jste představili první virtuální kolekci NFT 202204. Má ta šifra nějaký hlubší význam?

Jindrák: Každý název má v sobě rok, to je číslo 22, a 04 znamená měsíc. Dílo v sobě navíc obsahuje čtyři deriváty, tedy čtyři umělecké artefakty. NFT znamená zkratku YX a je to aktivní formát. Ale je třeba říct, že nám pomáhá ještě tým čtyř lidí, který pracuje na 3D animaci, třeba Ondřej Rakušan vytváří NFT design. My dva dodáme ideu, ale řemeslo tomu dílu musí vtisknout odborníci. Bez nich by nic nevzniklo.

Jindrák Skřivánková: Vybrali jsme jeden můj obraz, z něj vznikl 3D model, což je digitální soubor zobrazující třídimenzionální hmotný objekt, se kterým se pracovalo dále do finálních podob. Na závěr kolekce bylo naším cílem vytisknout 3D objekt. Byl to velmi vzrušující moment.

Po čtyřech virtuálních NFT, ze kterých jsme měli velkou radost, jsme spatřili, jak se celá věc objevila znovu v realitě. Zhmotněný strukturovaný tah štětce stál najednou před námi. Je to uzavření kruhu realita, digitál, virtuál, realita.

Jindrák: U tohoto druhu umění je zajímavé, že ho můžete mít ve více formách. Na červnovém představení nové kolekce a unikátního objektu jsme připravili i AR tisky s rozšířenou realitou. Jsou to klasické tisky, na kterých je vidět naše statické NFT, a když si vezmete telefon a namíříte ho na tisk, tak se vám pustí animace se zvukem. Tohle umění prostě funguje v několika formátech zároveň.

Budete s díly obchodovat ve virtuální realitě?

Jindrák: Už od začátku jsme chtěli s díly obchodovat na NFT Marketu OpenSea, což je nejrozšířenější globální platforma trhu s virtuálním uměním. Ale vyšší stupeň je dostat se do kurátorsky vybíraných marketů NFT, což je náš cíl.

Foto: archiv umělců

Virtuální díla NFT Lu Jindrák Skřivánkové a Jana Alexe Jindráka.

Nemůže nastat moment, že se budete výhradně věnovat virtuálu?

Jindrák Skřivánková: Nechci být prezentována jako striktně digitální umělec. Miluji tvořivou energii, která je spojena s fyzickou prací. Baví mě střídat různá vizuální média, ale rozhodně nechci být spojovaná jen s jedním z nich.

Jindrák: Lu dělá své obrazy sama, zatímco virtuální projekt se týká nás dvou. Je to prostě něco jiného a je třeba to odlišovat. Velmi vzrušující pro nás bylo po všech čtyřech NFT, ze kterých jsme měli velkou radost, spatřit prostorový objekt. Zhmotněný strukturovaný tah štětce stál najednou před námi.

Kudy se bude do budoucna ubírat vaše tvorba?

Jindrák Skřivánková: Teď pracuji na devítimetrovém obraze pro rakouskou firmu, která v Praze přebírá hotel Alcron. Kromě toho se rýsuje i možnost vytvořit murál v Římě. Virtuálnímu umění se budeme věnovat zase na podzim.

Co je to NFT

  • Pod zkratkou NFT (Non Fungible Token – nezastupitelný token) se skrývá zvláštní, pro většinu lidí nepochopitelný svět obchodování s uměleckou tvorbou vytvářenou digitálně a obvykle běžně dostupnou zdarma na internetu.
  • Zkratka označuje transparentní doklad o vlastnictví nějaké digitální položky, a umožňuje tak jasné a rychlé určení majitele. K tomu se využívá specializovaný server blockchain. Pro hodnotu každého uměleckého díla je klíčové, zda jde o originál, nebo jeho prakticky bezcennou kopii. Ale co je to vlastně originál?
  • U klasických obrazů malovaných rukou mistra se za originál považuje pouze jedno unikátní dílo, přičemž každá, byť dokonalá kopie je padělkem. U sochařských děl odlitých z původní matrice se za rovnocenné originály považuje šest až sedm identických odlitků, u grafických listů mohou legálně být originálem stovky autorem podepsaných „kopií“.
  • U NFT je to úplně jinak. Díla jsou umístěna na internetu, kde si je kdokoliv může zadarmo prohlížet nebo stáhnout a uložit ve svém počítači. Dokonalých kopií tak může být až nekonečně mnoho. Proč je tedy někdo ochoten za takové „originály“ platit někdy až neskutečné ceny?
  • Důvodů je mnoho a každý sběratel má ten svůj. Především je uveden jako unikátní majitel NFT díla na serveru blockchain, kde se nakupují a prodávají kryptoměny, jako je bitcoin nebo ethereum. A právě v ethereu se obchoduje s NFT díly. Pro mnohé je to nepochopitelné a slepá ulička, pro jiné vzrušující budoucnost trhu s uměním.

Reklama

Výběr článků

Načítám