Hlavní obsah

Žena na výstavě rozbila porcelánového psa bezmála za milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříliš šťastně skončila výprava za kulturou pro nejmenovanou ženu v americkém Miami. Omylem totiž shodila porcelánovou sošku známého amerického umělce Jeffa Koonse, která má hodnotu 42 tisíc dolarů (přes 930 tisíc korun).

Žena na výstavě omylem rozbila porcelánového psa bezmála za milionVideo: Reuters

 
Článek

Malé umělecké neštěstí se odehrálo minulý čtvrtek v jedné z prodejních galerií floridské metropole. Mezi vystavované předměty patřila i zářivě modrá soška balonkového psa z porcelánu od Jeffa Koonse.

Tichý šum návštěvníků v místnosti náhle přerušil typický zvuk rozbíjející se vázy. „Život se jakoby se na 15 minut zastavil,“ uvedl pro New York Times s jistou dávkou nadsázky Cédric Boero, zástupce sítě francouzských galerií, která sochu vystavovala.

Jeden z Boerových kolegů mluvil se ženou, která sošku rozbila. Prý se chtěla hanbou propadnout do země a stále dokola se omlouvala. Stovky střepů rozbité sošky byly umístěny do krabice, kde počkají na příjezd zástupců pojišťovny, která před vyplacením pojistky bude muset rozbité dílo prohlédnout.

Sám Boero ale celou událost bere s nadhledem. Sošek bylo v limitované edici vyrobeno celkem 799, teď jich zbývá 798. „A to je dobré pro sběratele,“ s úsměvem podotkl Boero.

V pražském Mánesu bude vystaven Michelangelův David v životní velikosti. Na sochu z 3D tiskárny si budete moci sáhnout

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám