Hlavní obsah

Skončily Případy 1. oddělení. A je to škoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skončil třináctý díl třetí série Případů 1. oddělení. A tím také skončil seriál, který trhal rekordy sledovanosti. Vždyť každé pondělí přivedl k obrazovkám České televize kolem milionu a půl diváků.

Foto: Česká televize

Případy 1. oddělení

Článek

Mohl za to skvělý scénář vycházející z případů, které 1. oddělení skutečně vyšetřovalo, ale i herci, jejichž postavy si lidé oblíbili hned po prvním dílu seriálu, jehož první řada se začala vysílat v roce 2014.

Kromě toho, že nové Případy 1. oddělení umožnily sledovat nelehkou práci vyšetřovatelů, ukázaly, po šestileté odmlce od druhé série, kam se posunula doba a jak se vyvinuly nejen pracovní vztahy.

Že policie už funguje spíš jako firma, kde se porady vedou přes Skype, vyplňují se elektronické knihy jízd a sociální sítě jsou důležitou součástí její práce. Že špatně zvolená osoba do vedoucí funkce šéfky pražské policie, skvěle zahraná Lucií Štěpánkovou, může rozmetat i fungující tým pražské mordparty. A dovede jejího šéfa majora Tomáše Kozáka (Ondřeje Vetchého) k odchodu do civilu.

Bývalý kriminalista Josef Mareš: S Ondrou Vetchým jsme kamarádi

Kultura

O jeho pocitech skvěle vypovídá hned úvodní scéna, kdy je při vybírání své poslední dovolené na rybách s bývalým kolegou Plíškem (Bolkem Polívkou), kterého se ptá, kdy se přestane cítit policajtem. „Bejvalej policajt je protimluv, to neexistuje. To je něco jako bývalý alkoholik. Obojí se nedá vyléčit,“ odpovídá mu Plíšek.

Podobné pocity může mít i divák, který se nechce rozloučit s postavami Kozáka, Plíška, Korejse, Pražáka, Anděla či Netíka. Přitom závěrečné scény napovídají, že by tomu tak nemuselo být. Na šéfovskou židli totiž usedne Petr Anděl (Petr Stach), Josef Korejs Miroslava Hanuše je nezničitelný, Martin Pražák Filipa Blažka chce dál pokračovat jako operativec a dcera Tomáše Kozáka složí policejní přísahu.

Anketa

Uvítal/a byste ještě 4. řadu televizního seriálu Případy 1. oddělení?
Ano
97,9 %
Ne
1 %
Je mi to jedno
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 36353 čtenářů.

Kriminálních případů ve společnosti neubývá, scenáristicky by bylo stále z čeho čerpat. Tvůrci úspěšného seriálu, scenáristé Josef Mareš a Jan Malinda, však pokračování nepotvrzují. Je to škoda, dobrých kriminálek se skvělým hereckým obsazením je málo. A Případy 1. oddělení nasadily všem dalším, které přijdou po nich, vysokou laťku.

Foto: Novinky

Zloději životůFoto: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám