Hlavní obsah

Miroslav Hanuš: Konečně uvidíte, že Korejs je opravdu vynikající policista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuhle roli má Miroslav Hanuš hodně rád. Myslí tím postavu majora Josefa Korejse v Případech 1. oddělení. Všem sice leze dost na nervy, jenže diváci si ho oblíbili. A teď napjatě čekají, zda a kdy vstoupí do děje oblíbeného seriálu. Jeho novým dílům patřívají pondělky v České televizi.

TK Případy 1.oddělení_Miroslav HanušVideo: Novinky

 
Článek

Případy 1. oddělení se vrátily na televizní obrazovky. Běží jejich 3. série. Co mi prozradíte o své postavě?

Konečně uvidíte, že Korejs je opravdu vynikající policista. Lidi ho mají jako prototyp šéfa, který je otravuje a buzeruje. A on je ve skutečnosti policista. Vrátí se na pozici. Tam ho rehabilituju.

Foto: Petr Horník

Herec Miroslav Hanuš

Jak ho přijmou kolegové?

Kolegové? Speciálně kolega Vetchý, mezi nimi byly vždycky rozpory, se brání zuby nehty, aby se na oddělení vrátil. Ale marně.

Netajíte se tím, že máte postavu velmi rád. Vytvořil jste si k ní i určitou typologii.

Já k němu mám celý, obsáhlý životopis, který jsem mezitím rozšířil, protože ten seriál nenavazuje přímo. Je tam těch šest reálných let odstup. Takže od té doby, co jsme viděli Korejse naposled, úspěšně pokračoval na prezidium (policejní - pozn. red.).

V Berouně měl takový malý domek se zahrádkou, kde měl tři ovocné stromy. Všechny jabloně. Pak trošku zeleniny. Chodil většinou v teplákách, které mu kupovala žena. A to v tamní prodejně vietnamského textilu…

Foto: archiv ČT

V seriálu Případy 1. oddělení jako intrikující šéf kriminalistů mnoho sympatií na rozdíl od Ondřeje Vetchého (vlevo) nebudil.

V Praze pak chodil za machra. Tím se hodně vysvětluje. Byl trošku pod pantoflem. Má dvě děti… A mezitím, než se natočila nová série, mu žena zemře, on má dva infarkty a děti na něj trošku zanevřou. Jak neumí být dobrý šéf, tak neumí být dobrý rodič. Zůstane prostě trošku opuštěný. A v téhle fázi ho nyní zastihneme…

On se za těchhle okolností samozřejmě někam vyvine. Myslím si, že budou všichni zvědaví, co tohle všechno s ním udělá.

Když vy sám nyní potkáte policistu, co vám obvykle řekne?

Budou nové díly? To říkají i lidi. A budete tam, ne? Protože vědí, že Korejs odešel na prezidium. A to je důkaz, že ho mají taky rádi. Co by tam taky ten klaďas, Ondra Vetchý, beze mě dělal? Koho to zajímá, že jo?

Do seriálu jste přinesl jede motiv: loupání jablek. Jíte je poté, co je před kamerou oloupete?

Ne, mě po nich trošku bolí žaludek. Kdyby seriál někdo opravdu pozorně sledoval, zjistí, že jablka jím opravdu málokdy, nebo jen malinký kousek.

Někde jste spočítal, že se během natáčení tří sérií seriálu spotřebovalo dvanáct kilogramů jablek. To byla asi nadsázka, ne?

No, možná ne. Když si vezmete, že záběr se dělá třeba osmkrát, tak já v něm oloupu osm jablek. To je třeba více než kilo, ne? A taková situace tam může být ve třech sériích třeba patnáctkrát. Což by na dvanáct kilo vycházelo.

Foto: Novinky

Zloději životůFoto: Novinky

Pojďme k vážnějším věcem. Seriál zachycuje kriminální případy. Čtete detektivky?

Čtu detektivky, ale spíš starou americkou školu, podobné věci. Podobné to mám jako divák. Stále sleduju stejné detektivky jako Poirota, Kojaka, Colomba. Ty sleduju pořád dokola. Pak mám rád staré detektivky, co točil pan režisér Petr Schulhoff, Hříšné lidi města pražského, ty já miluju.

Anketa

K dobrému seriálu postava "padoucha" patří. Chyběl by vám major Korejs ve 3. sérii Případů 1. oddělení?
Ano
84,5 %
Ne
15,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4159 čtenářů.

Myslíte si, že Případy 1. oddělení mají našlápnuto na to stát se podobnou klasikou?

No, musím neskromně říct, že si to opravdu myslím, že je čas už prověřil. Třetí série navazuje na tu druhou po šesti letech. Předchozí díly se s obrovským zájmem reprízovaly…

Lidi mi říkají, jak se na to těší. Říkají mi: každé léto si pustím všechny díly. Ač je znají. Seriál má nějaké štěstí, mimo to, že se u něj sešli fajn lidi. Myslím si, že se z něj stal oblíbený evergreen.

Podrobnosti o pondělním dílu Flaška, detaily reálného případu, vám poodhalí další díl podcastu Novinek.cz Zloději životů.

Další zajímavosti Případů 1. oddělení

- V listopadu 2020 byla do role Adély nacastovaná Hana Vagnerová. V únoru 2021 ji odmítla. Další casting proběhl v době pandemie. Bára zkušební text sehrála na telefon doma. A vyhrála. Potkala se pak i s policistkou, po které má Adéla příjmení.

- Juraj Loj. Nápad obsadit ho měl Peter Bebjak. A nebylo jisté, jestli se naučí perfektně česky. A tak se zvolila varianta, že matka postavy Netíka je Slovenka a otec Čech. On vyrostl v Bratislavě a po rozvodu rodičů přišel za tátou do Prahy.

- Důležitý pro seriál, jeho odbornou stránku, je soudní lékař, znalec v oboru zdravotnictví, přednosta Ústavu soudního lékařství ve vinohradské nemocnici v Praze Jiří Hladík. Není přímo předobrazem seriálového soudního lékaře Vojíře (Ondřej Malý), ale pracuje – stejně jako seriálový Vojíř – ve vinohradské nemocnici. Podílel se na objasnění orlických vražd, smrti Václava Kočky… Označení patolog nemá ovšem rád.

Reklama

Související témata:
Miroslav Hanuš

Výběr článků

Načítám