Hlavní obsah

Žiži. Sloupek Štefana Švece

Na třetím nádvoří Pražského hradu, v místě dnešního Plečnikova obelisku, býval za pohanských dob vrcholek zvaný Žiži. Nejposvátnější místo kmene Čechů. Obětovalo se tam bohům (odsud název, spojený s žíháním a žárem) a stál na něm kamenný stolec, na který byl uveden každý nově zvolený kníže. Až tím se ujímal vlády.

Foto: Profimedia.cz

Obelisk, vytvořený podle návrhu Josipa Plečnika, se nachází na třetím nádvoří Pražského hradu.

Článek

Kolem vrcholku Žiži je i dnes dost důležitých budov. Staré proboštství, kde míval pražský biskup své první sídlo, katedrála, v níž probíhaly korunovace českých králů, starý královský palác i kanceláře dnešních prezidentů. Místo jako by si drželo ducha posvátné vlády.

Pražské náměstí I. P. Pavlova je rozcestník tramvají a metra. Lidé tu spěchají různými směry a k potkání je zde spousta žebráků, šílenců a feťáků, křičících nesrozumitelné nadávky. Spisovatelka Pavla Horáková nadhodila v románu Teorie podivnosti půvabnou myšlenku, že ač je dnes I. P. Pavlova v podstatě centrum, drží si atmosféru dob, kdy tu byla městská brána. U oné Slepé, dříve Svinské brány stávala taky spousta žebráků a podivných existencí. A protože se tady odehrávaly prasečí trhy, lidé i vepři spěchávali různými směry v organizovaném zmatku.

Esej Jiřího Přibáně: Představy prezidentství

SALON

Americký historik Timothy Snyder napsal knihu Krvavé země o prostoru dnešního Běloruska, Ukrajiny, části Polska a Pobaltí. Vypadá to, že ty obří kusy území jsou odsouzeny ke krutým dramatům a kolektivním tragédiím, které se na nich opakovaně odehrávají. Jak moc jsou brutální, nám dojde ve srovnání s osudy Čech, v jejichž údolíčku se všechny světové bouře obvykle uklidní, ztiší, zakulatí a postupně zhasnou.

Baví mě představa, že skutečnými aktéry dějin nejsme my lidé, ale místa. Mají svůj charakter, vyvíjejí se z našeho pohledu příliš pomalu a my jsme pro ně jen proměnlivá, nezřetelná matérie, do níž se otiskují. Na Žiži máme sklony se klanět velkým věcem, na I. P. Pavlova honíme prasata tam a zpátky, zatímco na nás pořvávají žebráci. Ztělesňujeme aktuální stav místa a po nás přijdou další, kteří budou dělat totéž podle toho, kde se jako jednotlivci ocitnou.

Máme místa veselá a místa truchlivá, místa rychlá a klidnější, místa patřící ďáblu a místa Boží. Možná je dobré bydlet tam, kde před vámi žila šťastná rodina, protože místo si do vás své štěstí vmodeluje taky. Anebo ne. Ale jako námět k pohádkám by to fungovat mohlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Sodoma Gomora. Sloupek Štefana Švece

Vídávám je často. S dlouhými vlasy, make-upem, v bermudách a těžkých botách. Vyholené, ve volné košili, s tvrdým výrazem a na podpatku. V náušnicích,...

Vyhoň Dub. Sloupek Štefana Švece

Od doby, kdy nám Miloš Urban v románu Poslední tečka za Rukopisy prozradil, že Rukopis královédvorský a Rukopis zelenohorský zfalšovaly Hanka s Lindou, dvě...

Bumbal jak Brumbál. Sloupek Štefana Švece

Dětem ve škole to vykládat nemůžete. Při hodinách českého jazyka je třeba udržovat zdání, že rodná řeč je posvátná a úctyhodná. Dorost v lavicích ale přesto...

Výběr článků

Načítám