Hlavní obsah

RECENZE: Synkopa v srdci Jiřího Suchého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jednadevadesáti letech si básník, muzikant a principál pražského divadla Semafor Jiří Suchý splnil sen vytvořit představení věnované pouze jazzu. Pod názvem Devatenáct tváří jazzu uvedl se svým souborem večer pohybující se mezi koncertem a divadlem, který zaujme i ty, kteří se o jazz nikdy blíže nezajímali. Milovníky jazzu ale naprosto nadchne.

Foto: Dušan Dostál

Jitka Molavcová a Jiří Suchý naslouchají sobě navzájem i jazzu.

Článek

Hned na začátku Jiří Suchý prozradí, že kdysi do jeho ucha vstoupila synkopa. A že si hned zakryl to druhé, aby už jeho hlavu neopustila. Že mu sestoupila do srdce, už sice nedodá, ale je to jasné z toho, jak diváky jazzovým večerem provází. S hravostí, láskou, okouzlením, a především obrovskou muzikalitou a vcítěním se do duše jazzu.

Začíná se od počátku, tj. od valchy a foukací harmoniky, a postupuje od spirituálů přes ragtime až k blues. První polovina se nese v duchu dixielandu, druhá pak swingu. Zazní nádherná tradiční blues v podání Jitky Molavcové a Jiřího Suchého, kteří si s nimi rozumějí až do nejtajnějších zákoutí duše a při jejichž interpretaci diváky až mrazí.

Dojde i na české podoby jazzu od Jaroslava Ježka přes Arnošta Kavku až po Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. Kromě Suchého a Molavcové se v dokonale sezpívaných spirituálech i dalších písních blýsknou Lucie Černíková, Karolina Gudasová, Vilemína Marhoulová a Barbora Šampalíková, střídající se v půvabném dívčím triu.

A pak je tu samozřejmě výborně hrající semaforská kapela v podobě Dixieland Jazz Bandu i Swing Bandu Semafor. A nelze opomenout hostujícího jazzového pianistu Jakuba Šafra, který v první části vystřihne ragtime a ve druhé zvedne diváky ze sedadel úžasně zahraným boogie woogie.

Texty všech písní volně přebásnil Jiří Suchý a je dobře, že je diváci najdou v programu, protože si tak vychutnají Suchého jazzové kouzlení se slovy, jejich rytmem a metaforou.

Devatenáct tváří jazzu je výjimečný počin nejen v semaforském repertoáru, ale i v kontextu pražského divadelního a hudebního života. A Semafor se v něm představuje ve skvělé formě.

Devatenáct tváří jazzu
Libreto, výprava, kostýmy a režie Jiří Suchý, hudební aranže Radek Škeřík, nastudování Jakub Přibyl. Premiéra 25. listopadu v divadle Semafor, Praha (psáno z reprízy 7. prosince).
Hodnocení: 100 %

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Semafor, o.p.s.

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Koncert! - Various [CD],

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám