Hlavní obsah

RECENZE: Srpnové světlo ozařující ledovou krajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švandovo divadlo zahájilo sezonu premiérou nové hry dramatika, režiséra a uměleckého šéfa smíchovského souboru Martina Františáka Srpnové světlo.

Foto: Michal Hančovský

V ledové jeskyni se odehrává vášnivé drama plné střetů.

Článek

Františák od své prvotiny Doma (2005) zkoumá fenomén domova a rodiny, jež domov utváří. Postavy jeho her jsou uvrženy do krajních situací, s nimiž se rvou se zarputilou tvrdošíjností. Jeho texty jsou rozkročeny mezi realitou a metaforou básně.

Srpnové světlo je inspirováno stejnojmenným románem Williama Faulknera, s nímž sdílí téma dítěte. Na rozdíl od amerického jihu je ale Františákova hra situovaná do Skalistých hor, kde ve srubu po rodičích žijí dva bratři, mezi něž vstoupí dvě ženy: dívka Eli a rodinná známá Eklmanová. A také dítě, které se stane ohniskem sváru a gradujícího thrilleru.

Motivy temné minulosti připomíná hra dramata Henrika Ibsena, drsností současnou irskou školu. Ale především severské ságy, v nichž hraje svou roli drsná příroda i neméně drsné lidské vášně. V Srpnovém světle došel Františák nejdál na cestě od pevné dramatické struktury k jevištní básni se sugestivními obrazy. Zároveň ale rozbil tektoniku příběhu až k nesrozumitelnosti.

Jako režisér zasadil svou hru do ledové jeskyně s igelitovými stěnami a krbovým boxem, z níž proniká chlad až do morku kostí. Postavy ve svetrech s norskými vzory mají bílé tváře, jako by je ovanula ledová jinovatka. A přitom se zmítají v horce vášnivých vztazích, v nichž tentokrát není ani stopa úlevného humoru, celá inscenace je zatěžkaná dusnou atmosférou.

Mladé herecké obsazení se s nároky nesnadné hry vyrovnává složitě, postavy nemají příliš propracovanou charakteristiku, zůstávají v rovině typů zapadajících do mozaiky podivné rodiny. Bratry Karla a Ondřeje ztvárňují Matěj Anděl a Jan Mansfeld, éterickou Eli Anežka Šťastná. Eklmanovou pojala Bohdana Pavlíková jako osudovou ženu a majitelku minulosti. A mezi nimi se pohybuje slabošský Pastor zajímavě ztvárněný Marií Štípkovou.

Františákovo Srpnové světlo není pro diváky snadným soustem, ale přistoupí-li na jeho fantaskní atmosféru a básnický jazyk, poskytne jim zážitek zcela zvláštního druhu.

Martin Františák: Srpnové světlo
Režie Martin Františák, výprava Eva Jiřikovská, hudba Ondřej Mikula. Premiéra 24. září ve Studiu Švandova divadla, Praha. Psáno z první reprízy 26. září.
Hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Švandovo divadlo na Smíchově

Reklama

Související témata:

Související články

RECENZE: Jak sehnat milión na nové jeviště

Pražské Divadlo Bez zábradlí zahájilo sezónu komedií Viléma Dubničky Milión. V autorově režii ji nastudovala společnost Synagoga Concerts a divadlo ji uvádí...

Když prezidenta hrozně svrbí nos

Hvězdné léto pod žižkovskou věží nabízí komediální tituly s předními hereckými osobnostmi. Není tomu jinak ani v případě české premiéry francouzské hry...

Výběr článků

Načítám